Cokoliv se sýrem je prostě lepší. Zvlášť zatepla. Vláčnost, tučnost a jemná vlákna, která se z rozpečeného sýra tahají. To je prostě delikatesa. Sýr jako náplň do pečiva zkrátka zeleninou nenahradíte. A je celkem jedno, zda zvolíte mladou goudu, jemný eidam, nasládlý ementál nebo výraznější sýry s modrou plísní.

Sýry pečivu navíc dodají nejen bílkoviny, ale zejména vynikající chuť. Gouda bude stejně jako eidam chutnat hlavně dětem – oba původem nizozemské sýry z kravského mléka jsou jemné a nepříliš slané.

Ementál má rodiště ve Švýcarsku – jsou pro něj typická velká oka a také se dobře taví – používá se do fondue a zapékaných pokrmů – a u nás doma nejčastěji do toastů.

Sýry s modrou plísní ráda používám jako náplň na party do rohlíčků a šnečků z listového těsta. Jsou chutné a příjemně pikantní i za studena.

Za mnohé je králem všech koláčů plněných sýrem Quiche Lorraine. Křehké těsto, prorostlá slanina, smetana a sýr – v tomhle případě sýr Gruyére – mám nahoře kilo, jenom jsem to dopsala, ale ta chuť! Cokoliv plněné sýrem je totiž prostě lepší.

A pokud vás začne honit mlsná „na něco se sýrem“ během vánočních nákupů, mám tu pro vás pár osvědčených tipů. Vynikající je třeba plundrový sýrový šnek, sýrový croissant s máslem a lahodná plundrová mřížka šunka a sýr.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang