Nejněmečtější z dortů: Dort z černého lesa. Tento Schwarzwaldský dort není příliš sladký, takže můžete skutečně ochutnat všechny prvky. Je to dort, který vypadá bohatě a dekadentně, ale ve skutečnosti vůbec není tak sytý. Tento dort připravte alespoň 4 hodiny dopředu nebo ještě lépe přes noc, aby se chutě rozvinuly.
Ingredience
Na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 150 g másla, rozpuštěného a vychlazeného
Na višňový sirup:
- 670 g vypeckovaných višní, scedit a nechat si šťávu
- 1/3 hrnku višňového likéru (nepovinné – můžete nahradit větším množstvím ponechané višňové šťávy)
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 4 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
Na krém:
- 1 litr smetany ne šlehání
- 2 lžičky vanilky
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 12 třešní maraschino nebo čerstvých třešní (na ozdobení vrchní části dortu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte 3 x 20 cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
- Kakao a hladkou mouku prosejte společně do mísy a dejte stranou.
- Vyšlehejte vejce a pomalu přidávejte cukr a poté vmíchejte vanilku. Šlehejte, dokud se objem neztrojnásobí a barva nezesvětlá. Tento krok nezkracujte; právě díky němu koláč nabyde.
- Do těsta přidejte mouku a kakao a stěrkou je opatrně vmíchejte do těsta, dokud se nespojí. Přidejte máslo a opatrně ho promíchejte, dokud se nespojí. Jakmile už není vidět žádná mouka, přestaňte míchat.
- Těsto nalijte do tří připravených forem. Těsto by mělo být poměrně řídké a tekoucí. Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud není na dotek pružné a špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
- Poté je vyjměte z trouby. Než koláče vyklopíte na mřížku, nechte je 10 minut vychladnout.
- Připravte si višňovou část. Odměřte 1/3 hrnku vyhrazené třešňové šťávy a smíchejte ji s kukuřičnou moukou na kaši a dejte stranou.
- Na nízkou teplotu postavte středně velký hrnec. Nasypte do něj cukr a další 1/3 hrnku vyhrazené šťávy. Přiveďte k mírnému varu, aby se cukr rozpustil.
- Vmíchejte kukuřičnou kaši a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 1 minutu, dokud se nevytvoří řídký sirup.
- Odstavte z ohně a vmíchejte likér. Odkapané třešně přelijte sirupem a před použitím nechte zcela vychladnout.
- Rozpusťte čokoládu v mikrovlnce a nalijte na zadní stranu pečicí formy a rozetřete ji stěrkou co nejtenčeji. Dejte na 3 až 4 minuty do chladničky, dokud střed čokolády neztuhne.
- Pomocí něčeho s ostrou rovnou hranou (například hřbet nože) seškrabujte čokoládu podél plechu směrem od sebe, abyste vytvořili hoblinky a dejte je zatím do chladničky.
- Těsně před sestavením dejte smetanu, moučkový cukr a vanilku do velké mísy. Vyšlehejte do pěkně tuhých špiček – asi 5 minut na nejvyšší výkon. Uložte do chladničky, dokud nebude potřeba.
- Sestavení dortu: Vložte jednu vrstvu dortu na servírovací talíř, potřete 1/4 hrnku třešňového sirupu, ve kterém jsou třešně nasáklé. Potřete 1 hrnkem šlehačky a nechte 1 cm okraj.
- Na krém navrstvěte polovinu třešní (v jedné vrstvě). Navrch položíme další vrstvu dortu, potřeme 1/4 hrnku sirupu, potřeme 1 hrnkem smetany, posypte zbylými třešněmi a na ně položte 3. korpus.
- Zbylou šlehačkou potřete vrchní a boční část dortu. Uprostřed naskládejte velké čokoládové hobliny, menšími nalámanými hoblinami pokryjte základnu po stranách dortu.
- Nechte dort v chladničce alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, aby se rozvinuly chutě a sirup se do dortu skutečně vsákl a poté krájejte na kousky.