Jak už jste poznali, nepoužívám v kuchyni bílou mouku a klasický bílý rafinovaný cukr. Snažím se tak recepty upravovat a vymýšlet ve zdravější, a pro tělo výživnější, alternativě. Ne vždy jde ale pouze vyměnit bílou pšeničnou mouku za špaldovou a cukr za datlový sirup. Každá surovina má své specifické vlastnosti a člověk, který nemá tolik zkušeností, jen těžko odhadne, jak se mu bude v receptu chovat.
Jako asi většina z vás, i já jsem vždycky milovala vanilkové rohlíčky. Ta omamná vůně másla a ořechů neodmyslitelně k Vánocům patří stejně jako vůně jehličí z vánočního stromku. Na internetu koluje asi tisíc fitness receptů na zdravé rohlíčky a není nic snazšího, než některý vyzkoušet.
Když jsem zadělávala na rohlíčky, měla jsem radost, jak těsto krásně drží tvar, nelepí a netrhá se. Zabalené do folie jsem ho dala na noc odpočívat do lednice a druhý den jsem se plná očekávání vrhla na tvarování mých milovaných rohlíčků. Ukázalo se to ale jako nadlidský úkol. Těsto se drolilo a uvnitř válečku jakoby bylo duté. Co teď ale s tím? Samozřejmě improvizace. A tak jsem z těsta udělala kuličky, vmáčkla do nic oříšek a vzniklo něco neuvěřitelně dobrého. Cukroví je křehké a samo se rozplyne na jazyku.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 100 g vlašských ořechů
- 120 g ovesné mouky
- 155 g špaldové celozrnné mouky
- 110 g ghí (nebo klasického másla)
- 2 žloutky
- 55 g medu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- vlašské a lískové ořechy na dokončení
A jaký je postup?
POSTUP
V mixeru nebo v mlýnku umeleme vlašské ořechy. Smícháme je se špaldovou moukou a ovesnými vločkami, které si pomele na velmi jemnou mouku. K suchým ingrediencím přidáme změklé ghí, med, žloutky a vanilkový extrakt. Místo ghí můžete použít i klasické kvalitní máslo, já ale miluju jeho oříškovou chuť, proto používám raději jeho přepuštěnou variantu. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočívat.
Uleželé těsto lehce propracujeme. Odebíráme z něm menší části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. Do každé z nich lehce vtlačíme lískový nebo vlašský oříšek. Těsto okolo oříšku lehce popraská, to je naprosto v pořádku.
Takto připravené dáme cukroví péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 18 minut.
Další oblíbený recept na cukroví je linecké cukroví ze špaldové mouky.