Saláty

Saláty mají v kuchyni velmi široké využití, především pokud se jedná o čerstvou zeleninu přímo ze zahrádky. Saláty se dají využít jako hlavní chod, předkrm nebo příloha.

V případě, že se jedná o salát jako hlavní chod, je dobré ho mít doplněný vždy o nějakou bílkovinu, může to být tuňák, krůtí nebo kuřecí maso, vejce nebo i grilovaný sýr.

Pro vylepšenou chuť salátu je dobré použít dressing. Mimo zeleninové saláty jsou také výborné i luštěninové saláty, kdy oblíbenou luštěninou je čočka, fazole nebo i cizrna.

V letních měsících jsou velmi oblíbené i ovocné saláty, které jsou skvělou vitamínovou bombou pro organismus. Mimo studené saláty se dají uvařit také teplé těstovinové saláty, které jsou skvělé pro odlehčenou večeři.

Další kategorie

ŠLEHANÁ FETA SE SALÁTKEM Z RAJČAT NA CHIA RAŽENCE

Ingredience na dvě porce: 2 chia raženky100 g sýra feta100 g čerstvého sýra (třeba...

Těstovinový salát s kuřecím masem – recept

I takové jednoduché jídlo jakým se zdá být těstovinový salát s kuřecím masem,...

rajčatový salát

Rajčatový salát – recept

Rajče, známé i jako paradajka nebo rajské jablíčko, patří mezi plodovou zeleninu a řadí...

bramborový salát

Bramborový salát – lehký bez majonézy a tradiční vánoční s majonézou

Bramborový salát je považován za něco jako národní poklad. Štědrovečerní hody si bez...

Zimní lilkový salát

Lilek je pro mě naprosto nepostradatelnou surovinou. Hlavně v tomto období, kdy se snažím...

Rukolový salát s jahodami a medovou zálivkou

Tento recept po mě žádalo velké množství lidí, proto jsem se rozhodla jej sdílet i sem. Je...

Pak choi salát s bílou ředkví, hroznovým vínem a hermelínem

Hermelín je u nás doma velmi častá potravina. Osobně mám nejradši hermelín jen tak či...

dynris2-960x600-4092281

Podzimní salát s dýní, quinoou a špenátem

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat...

Jahodový dresink

Oživte si listový salát svěžím jahodovým dresinkem. Hodí se ke kuřecímu, slanině i...

Salát se skořicovou dýní, ricottou a fíky

Podzim a jeho všudypřítomné dýně. Dnešní recept bude s dýní máslovou, která se...

Trhané vepřové maso – recept – pomalý hrnec

Trhané vepřové je báječně šťavnaté, tak akorát ostré a přitom se dá servírovat na...

Salát z quinoa s marinovaným tofu

Quinoa si ve světě získává stále více pozornosti a pomalu se zabydluje i v naší kuchyni....

Velikonoční (ne)vajíčkový salát

Na Velikonoce se hodí svěží a chutný vajíčkový salát. Samotná příprava salátu je...

Lehký salát s grilovaným uzeným tofu

Na jaře obvykle opět začleňujeme do našich jídelníčků saláty. Snadno se však může...

Čočkový salát s tofu

Tento lehký a zdravý salát bude příjemným zpestřením mezi vánočními jídly,...

Jarní vitamínový salát s mladými kopřivami

Začíná období bylinek a čerstvé zeleniny. Pro vše nemusíte chodit pouze do obchodu nebo na...

Božská kaiserka s kuřecím curry salátem

Slůvkem „kari“ – nebo chcete-li anglicky „curry“ – se označuje mnoho věcí. Směsi...

Buddha bowl s řepným hummusem a pečenou karotkou

Poslední dobou jsem si oblíbila tzv. Buddha bowl. Zní to strašně vznešeně a člověk by si...

Teplý mrkvový salát s cizrnou

Po Vánocích není od věci trošku stravu zase odlehčit. Je ten správný čas začít jíst...

Thajská kuchyně – recepty

Thajská kuchyně je další z typicky asijských kuchyní. Tudíž není divu, že její základ...

Saláty na mnoho způsobů

Saláty se hodí buď jako příloha k hlavnímu chodu nebo mohou být samy hlavním chodem...

Lilková caponata s multicereálním croissantem

Nechte se nachytat na krásný lesklý a orosený fialový lilek. Baklažánová barva s...

Olivy vs. kapary

I když se ani vzdáleně nejedná o botanické příbuzné, často putují gastronomickým...

Hovězí carpaccio

Carpaccio je velice oblíbený předkrm, který se připravuje téměř ze všech surovin jako je...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang