Saláty se hodí buď jako příloha k hlavnímu chodu nebo mohou být samy hlavním chodem společně například s opečeným pečivem. Na jaké způsoby lze saláty připravit? Níže je k dispozici několik receptů jak tradičních tak méně běžných salátů.
Saláty nabízí také mnoho způsobů přípravy. Při přípravě salátů lze také různě experimentovat v závislosti na dostupných surovinách. Níže je k dispozici několik nápadů na přípravu různých druhů salátů.
Květákový salát
Nadrobno nakrájený květák uvaříme ve slané vodě. Do misky dáme nadrobno nakrájenou cibulku, rajče, nasypeme sterilovaný hrášek, sůl, pepř, tatarku (případně nakrájenou šunku) a smícháme s přeceděným květákem.
Bramborový salát
Kilo brambor uvaříme ve slupce, opatrně je oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Přidáme dvě najemno nakrájené cibule, které jsme dvě minuty povařili. Pokrájíme najemno pět sladkokyselých okurek, deset deka uvařeného celeru a pět uvařených mrkví. Zalijeme třemi polévkovými lžícemi oleje, osolíme a opepříme.
Rajský salát
Ve slupce uvaříme cca kilo brambor, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme uvařené tři nakrájené mrkve, dvě nakrájené a trochu povařené cibulky, tři nakrájené konzervované okurky, čtyři nakrájená syrová rajčata. Osolíme, opepříme, opaprikujeme (případně přidáme chilli), zalijeme olejem a trochou tatarky (asi tři polévkové lžíce). Necháme přes noc uležet.
Šopský salát
Šopský salát patří mezi nejoblíbenější recepty. Potřebujeme pouze rajčata, papriky, salátovou okurku, olivy a balkánský sýr. Zeleninu pokrájíme na kousky, smícháme s olivovým olejem a necháme vychladnout. Po chvíli na ni nastrouháme sýr a podáváme.
Francouzský salát
Jeden brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky. Přidáme 200 g nakrájeného na proužky šunkového salámu, dvě na maličké kostičky nakrájené sladkokyselé okurky, jednu nadrobno nasekanou cibulku, kterou krátce (dvě minuty) povaříme a přidáme konzervu sterilizovaného zeleného hrášku bez nálevu. Osolíme, opepříme a vmícháme šest polévkových lžic tatarky. Necháme krátce uležet.
Desetidekový salát
Deset deka šunkového salámu, deset deka eidamu a dvě natvrdo vařené vajíčka nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme deset deka naložených nakrájených červených paprik. Trocha soli a chilli. Přimícháme cca 230 g zakysané smetany.
Ananasový salát
Tři syrové mrkve nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme půlku konzervovaného ananasu – opět nakrájíme na malé kousky. Zalijeme trochou šťávy z konzervy, přidáme šťávu z půlky citronu, trochu cukru a kapku oleje. Necháme dvě hodiny vychladit.
Fazolový salát
Uvaříme pět vajíček natvrdo a nakrájíme, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr (100 g), velký bílý jogurt, syrovou cibuli a promyté konzervované červené fazole (400 g), osolíme, opepříme. Necháme den uležet v chladu.
Jednoduchý salát
Uvaříme 400 g sáček nudlí – spirálek, do vroucí vody na tři minuty vložíme mraženou zeleninovou směs – hrášek, mrkev, kukuřice (cca 350 g). Na půl centimetrové plátky nakrájíme 250 g šunkového salámu. Vše smícháme, zalijeme olejem, osolíme a opepříme. Necháme v chladu odstát.
Kuřecí salát
Nakrájíme půlku opečeného (grilovaného) kuřete, přidáme na kostičky nakrájený konzervovaný ananas, tři mandarinky, červenou, a zelenou papriku, pět natvrdo uvařených vajec na kousky, majonézu, sůl, pepř a kari. Podáváme vychlazené.