Výtečný salát ze zelených fazolek s mandlemi je skvělou přílohou k masu. V kombinaci s pečenou krkovičkou získáte dokonalý pokrm.
Ingredience
- ⅓ šálku plátkovaných mandlí
- 0,5 kg zelených fazolek, ořezaných a nakrájených na kousky
- ¼ šálku vody
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy (asi ½ citronu)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 malý až střední stroužek česneku
- černý pepř
- špetka červených pepřových vloček
- ¼ šálku rozdrobeného sýra feta, rozděleného na části
- 3 až 4 velké listy bazalky, natrhané nebo nasekané, na ozdobu
- Citronová kůra z asi ½ citronu, na ozdobu
Postup
- Krok 1 – Začněte s velkou pánví na středním plameni. Přidejte mandle a za častého míchání je opečte (pozor, rychle se připalují). Po 3 minutách snižte teplotu na středně nízkou a pokračujte v míchání, dokud nebudou vonět a na okrajích zlátnout, tedy ještě asi 1 až 3 minuty. Mandle přendejte do mísy, aby vychladly.
- Krok 2 – Ujistěte se, že je teplota nastavena na středně nízkou, a postavte pánev zpět na oheň. Ihned přidejte zelené fazolky, vodu a ¼ lžičky soli. Přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud fazolky téměř nezměknou, asi 7 až 10 minut. Odstraňte pokličku, zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte, dokud se tekutina neodpaří, 2 až 5 minut. Pánev stáhněte z ohně a dejte stranou.
- Krok 3 – Mezitím vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, česnek, černý pepř, vločky červené papriky a zbývající ¼ lžičky soli. Odstavte.
- Krok 4 – Jakmile jsou zelené fazolky uvařené, ještě jednou prošlehejte směs olivového oleje a vlijte ji do pánve. Vsypte mandle zpět do pánve a přidejte asi polovinu fety, druhou polovinu si nechte na ozdobu. Promíchejte, ochutnejte a v případě potřeby přidejte více citronové šťávy nebo černého pepře.
- Krok 5 – Zelené fazolky přendejte do servírovací mísy nebo na talíř. Posypte je zbylou fetou a natrhanými lístky bazalky. Lehce nastrouhejte citronovou kůru a ihned podávejte.