Salát z quinoa s marinovaným tofu

Saláty

Quinoa si ve světě získává stále více pozornosti a pomalu se zabydluje i v naší kuchyni. Zde je chutný salát, který lze lehce přibalit s sebou na oběd do práce, nebo do školy.

Quinoa se připravuje podobně jako rýže, vaří se v osolené vodě cca 15 minut. Před tepelnou úpravou je třeba propláchnout, aby se zbavila nahořklé chuti. Její chuť je natolik neutrální a použití variabilní, že si ji lze připravit s ovocem, medem či přidat do polévek.

Ingredience

  • 1 šálek quinoa
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 PL olivového panenského oleje
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 1 žlutá paprika
  • rajčata
  • čerstvé bylinky – kopr, petržel, máta, rukola, …

Postup

  • Quinou propláchneme pod horkou vodou a uvaříme v osolené vodě podle návodu (cca 15-20 minut, dokud se voda neabsorbuje). Necháme vychladnout a okapat od přebytečné vody.
  • Marinované tofu zbavíme přebytečné tekutiny (stiskneme mezi papírovými utěrkami) a opečeme na troše olivového oleje do křupava.
  • V misce promícháme šťávu z citronu, olivový olej, rozmačkaný česnek, sůl a pepř.
  • Přidáme vychladlou quinou, tofu, papriku, rajčata a bylinky a dobře promícháme.

Quinoa by určitě neměla chybět v jídelníčku, je zdrojem minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, vitaminy B, A, C, E a má vysoký obsah aminokyselin, které jsou pro nás velmi důležité. A navíc neobsahuje lepek, čili je vhodná i pro celiaky.

Kategorie:

Saláty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang