Quinoa si ve světě získává stále více pozornosti a pomalu se zabydluje i v naší kuchyni. Zde je chutný salát, který lze lehce přibalit s sebou na oběd do práce, nebo do školy.
Quinoa se připravuje podobně jako rýže, vaří se v osolené vodě cca 15 minut. Před tepelnou úpravou je třeba propláchnout, aby se zbavila nahořklé chuti. Její chuť je natolik neutrální a použití variabilní, že si ji lze připravit s ovocem, medem či přidat do polévek.
Ingredience
- 1 šálek quinoa
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 3 PL olivového panenského oleje
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1/4 lžičky mletého pepře
- sůl
- 1 balení marinovaného tofu
- 1 žlutá paprika
- rajčata
- čerstvé bylinky – kopr, petržel, máta, rukola, …
Postup
- Quinou propláchneme pod horkou vodou a uvaříme v osolené vodě podle návodu (cca 15-20 minut, dokud se voda neabsorbuje). Necháme vychladnout a okapat od přebytečné vody.
- Marinované tofu zbavíme přebytečné tekutiny (stiskneme mezi papírovými utěrkami) a opečeme na troše olivového oleje do křupava.
- V misce promícháme šťávu z citronu, olivový olej, rozmačkaný česnek, sůl a pepř.
- Přidáme vychladlou quinou, tofu, papriku, rajčata a bylinky a dobře promícháme.
Quinoa by určitě neměla chybět v jídelníčku, je zdrojem minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, vitaminy B, A, C, E a má vysoký obsah aminokyselin, které jsou pro nás velmi důležité. A navíc neobsahuje lepek, čili je vhodná i pro celiaky.