Kuskus, oblíbená surovinou v arabské a severoafrické kuchyni, se stává stále populárnější i v jiných částech světa. Jeho jemná struktura a rychlá příprava jsou jen některé z důvodů, proč se stává stále oblíbenějším prvkem v mnoha receptech. Jedním z těchto receptů je osvěžující salát z kuskusu. Pokud hledáte rychlý, zdravý a chutný pokrm, tento článek vám poskytne všechny potřebné informace, abyste si ho mohli snadno připravit.
Kuskus je tradiční surovinou pocházející z oblasti Maghrebu v severní Africe. Je vyroben z drobných granulí semoliny, což je hrubá mouka z tvrdé pšenice. Jeho název vychází z arabského slova „kaskasa,“ což znamená „rozemlet“ nebo „drtit.“ Kuskus se připravuje vařením v páře, což způsobuje, že granule se stávají měkkými a nadýchanými.
Perlový kuskus, známý také jako „kus kus“ nebo „izraelský kuskus,“ je druhem krupice vyrobené z pšeničných zrn. Tato krupice má tvar malých kuliček nebo perlí, odtud název „perlový kuskus.“ Na rozdíl od tradičního kuskusu, který je jemným, drobounkým zrním, má perlový kuskus větší a pevnější texturu, což ho činí vhodným pro různé pokrmy.
Kuskus – příprava
Příprava kuskusu může být velmi snadná a rychlá, což činí tuto potravinu oblíbenou volbou pro ty, kteří mají málo času na vaření. Zde je krokový průvodce, jak na to:
- Namočení: Začněte tím, že vložíte sušený kuskus do misky a zalijete ho horkou vodou nebo vývarem. Poměr vody k kuskusu by měl být přibližně 1,5:1, což znamená, že na 1 šálek kuskusu budete potřebovat 1,5 šálku tekutiny. Nechte kuskus vsáknout tekutinu po dobu 5-10 minut.
- Nakypření: Po namočení kuskusu vodu osolte a přidejte trochu oleje nebo másla, což mu dodá chutnou a křehkou texturu. Následně vše rozmíchejte vidličkou nebo rukojetí lžíce, aby se granule oddělily a byly volné.
- Osmažení: Mnoho kuchařů také osmahne kuskus na pánvi. Stačí jej přidat do horké pánve s trochou oleje a osmažit ho do zlatohněda. Tímto způsobem dostanete kuskus s lehce oříškovou chutí a křupavou texturou.
Recept na salát z kuskusu s čočkou
Salát z kuskusu je nejen chutný, ale také zdravý, plný vlákniny a vitamínů. Kombinace kuskusu s čerstvou zeleninou a bylinkami dodá jídlu osvěžující chuť a texturu. Navíc je to skvělý recept pro vegetariány a vegany.
Ingredience na salát z kuskusu s čočkou
- 5 lžic olivového oleje
- 2 šálky perlového (izraelského) kuskusu
- 2 a ½ šálku vody
- ½ šálku čočky
- voda na zakrytí
- 2 římská rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 malá okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- ½ šálku sušených brusinek
- ½ šálku zlatých rozinek
- ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- ¼ šálku čerstvé pažitky (nepovinné)
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky nebo více podle chuti
- 1 jarní cibulka nakrájená najemno
Na dressing
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 citrony, odšťavněné
- 2 lžíce medu nebo více podle chuti
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup na salát z kuskusu s čočkou
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Kuskus na rozpáleném oleji vařte a míchejte, dokud se neopeče, 3 až 4 minuty. Přidejte ke kuskusu 2 a 1/2 šálku vody a přiveďte k varu.
- Pánev přikryjte a vařte, dokud kuskus nezměkne, asi 10 minut. Kuskus propláchněte v cedníku studenou vodou a přendejte do mísy. Do kuskusu vmíchejte 1/4 šálku olivového oleje a promíchejte.
- Čočku vložte do malé pánve a zalijte vodou a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud čočka nezměkne, 15 až 20 minut. Čočku slijte a propláchněte v cedníku pod studenou vodou; přidejte ji ke kuskusu.
- Do směsi kuskusu a čočky vmíchejte rajčata, okurku, červenou papriku, brusinky, rozinky, červenou cibuli, pažitku, petrželku a zelenou cibulku.
- V misce vyšlehejte 1/4 šálku olivového oleje, citronovou šťávu, med, sůl a pepř; nalijte na kuskusový salát s čočkou a promíchejte, až se obalí. Kuskusový salýt uložte do chladničky, aby se chutě spojily.
TIP: Nejlepší čočkový salát je těžké vybrat. Všechny variace a chutě jsou jedinečné.
Obědové saláty – recepty s kuskusem
Kus kus můžete kombinovat s různými druhy masa, zeleniny a omáček podle svých preferencí. Kus kus je rychlý, chutný a skvělým základem pro různé pokrmy.
Kus kus je skvělým základem pro různé druhy salátů. Můžete jej smíchat s nakrájenou čerstvou zeleninou, bylinkami, ořechy, sýrem, nebo dokonce s opečeným kuřecím nebo vepřovým masem.
Dochucení může být citronové, olivové, balsamikové nebo jogurtové. Takový salát z kuskusu je rychle připravený a ideální na teplé letní dny.
Obědové saláty s kuskusem jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravý, výživný a chutný pokrm, který lze snadno připravit. Kuskus je skvělým základem pro saláty, protože se rychle vaří a má lehkou texturu, která doplňuje další suroviny.
Kuskusový salát ke grilovanému masu – recept
Jednou z vkusných příloh k grilovanému masu je zeleninový kuskus. Tento osvěžující, lehký a chutný pokrm je ideálním doplňkem k vašemu oblíbenému masu.
Ingredience na kuskusový salát ke grilovanému masu
- 1 šálek kuskusu
- 1 a ¼ šálku vroucí vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- ½ šálku nakrájené okurky
- ½ šálku rajčat nakrájených na malé kostky
- ¼ šálku červené cibule nakrájené na tenké plátky
- ¼ šálku nasekané petrželky
Postup na kuskusový salát ke grilovanému masu
- Kuskus přesypejte do mísy a zalijte vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem. Zakryjte misku a nechte kuskus nabobtnat po dobu zhruba 5 minut.
- Poté kuskus rozmíchejte vidličkou, abyste rozvolnili zrnka. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
- Přidejte nakrájenou okurku, rajčata, červenou cibuli a petrželové lístky. Důkladně promíchejte, abyste dobře spojili všechny chutě a textury.
- Salát nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě mohly prolínat a kuskus stihl nasáknout všechny lahodné šťávy z ingrediencí.
- Servírujte tento osvěžující salát z kuskusu vedle svého grilovaného masa a těšte se z kombinace chutí a vůní.
Řecký salát – recept s kuskusem
Tento řecký salát s kuskusem je skvělou volbou pro lehký oběd, večeři nebo dokonce jako příloha k jiným pokrmům. Má všechny chutě Středomoří a je plný čerstvých a zdravých ingrediencí.
Ingredience na řecký salát – recept s kuskusem
Kuskusový salát:
- 1 šálek kuskusu
- 1 šálek horké vody
- 1 okurka, na kostičky
- 2 rajčata, na kostičky
- 1/2 červené cibule, nakrájené na tenké proužky
- 1/2 šálku oliv (nejlépe kalamata), bez pecky
- 100 g sýra feta, nakrájeného na kostičky
- 1/4 šálku čerstvé máty
- 1/4 šálku petrželky, nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Dresing na zeleninový kuskus:
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého citronového džusu
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 1 lžičku medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup na řecký salát – recept s kuskusem
- Jako první přijde na řadu příprava kuskusu. V hrnci přiveďte vodu k varu, poté vložte kuskus, přikryjte poklicí a nechte vařit na mírném ohni po dobu 5-7 minut, dokud kuskus nevsákne vodu a stane se nadýchaným. Poté nechte kuskus vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím nakrájejte zeleninu. Rajčata, okurky, cibuli a olivy nakrájejte na kostičky a umístěte je do velké mísy.
- Do mísy s nakrájenou zeleninou přidejte nakrájený sýr feta, mátu a petrželku.
- V malé misce připravte dresing na kuskus se zeleninou tím, že smícháte olivový olej, citronový džus, nastrouhaný česnek, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Přidejte připravený kuskus do mísy se zeleninou a sýrem. Poté zalijte vším dresingem a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Ochutnejte a podle potřeby přidávejte více soli a pepře.
- Nechte kuskus se zeleninou a dresingem odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě stmelily a všechny ingredience dobře promísily.
- Před podáváním můžete salát posypat ještě mátovými lístky nebo petrželkou pro ozdobu. Skvěle doplní například klasický gyros.
Perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu
Toto je recept na perlový kuskusový zeleninový salát, který bude vynikajícím doplňkem k jakémukoli masu. Tento salát je plný chutných a osvěžujících ingrediencí a je skvělým způsobem, jak obohatit váš jídelníček.
Ingredience na perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu
- 1 šálek perlového kuskusu
- 2 šálky vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 okurka, nakrájená na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
- 1/2 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
- 1/4 šálku nasekané čerstvé máty
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
- 1 citrón, šťáva a kůra
- sůl a pepř podle chuti
Postup na perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu
- Nejprve je na řadě příprava kuskusu. Do hrnce dejte 2 šálky vody a přiveďte k varu. Jakmile voda vaří, přidejte 1 šálek perlového kuskusu.
- Zakryjte hrnec a nechte kuskus vařit při nízké teplotě po dobu 10-12 minut, dokud voda není absorbována. Po uvaření odkryjte hrnec a nechte ho vychladnout.
- Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájejte okurku, červenou papriku, žlutou papriku a cibuli na malé kostky. Můžete si vybrat zeleninu podle svého vkusu, takže pokud máte rádi rajčata, můžete je také přidat.
- Nasekejte čerstvou petržel, mátu a koriandr na drobné kousky. Tyto bylinky dodají salátu osvěžující a aromatickou chuť.
- V menší misce smíchejte šťávu z jednoho citronu, olivový olej, kůru z citronu, sůl a pepř podle chuti. Tento dresing přidá salátu pikantní a osvěžující chuť.
- V míse smíchejte vychlazený perlový kuskus, nakrájenou zeleninu a bylinkový mix. Postupně přidávejte dresing a promíchejte všechny ingredience dohromady.
- Případně můžete salát ochutnat a přidat další citronovou šťávu, sůl a pepř podle vašeho vkusu.
- Hotový perlový kuskusový zeleninový salát k masu je připraven k podávání. Můžete ho servírovat jako samostatné jídlo, přílohu k masu, nebo poslouží jako lehký oběd.
Salát z kuskusu je plný osvěžujících chutí a lahodných textur, které mohou být kombinovány s různými druhy zeleniny, bylinek, oříšků a omáček. Kuskus – recepty bez masa jsou vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří hledají lehký, ale sytý pokrm.
Recepty s kuskusem nabízejí bohaté možnosti pro vytváření různorodých a zdravých pokrmů. Od kuskusu s čerstvou či grilovanou zeleninou a čerstvými bylinkami po pikantní kuskusový salát s hummusem a avokádem, možnosti jsou téměř neomezené.
Kus kus je skvělým základem pro kreativní vaření, ať už preferujete zdravou vegetariánskou stravu, nebo chcete jen vyzkoušet nové a chutné kuskus recepty bez masa.