Tento salát z černých fazolí a kukuřice je vynikající letní příloha nebo zdravý oběd. V lednici vydrží až 3 dny, ale pokud ho připravujete předem, počkejte s přidáním avokáda až na dobu těsně před jídlem. Jinak by začalo hnědnout.
Ingredience
Dresink:
- ¼ šálku čerstvé limetkové šťávy
- 3 lžíce avokádového oleje
- 1 malý stroužek česneku, utřený
- ½ lžičky kmínu
- ¾ lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
- 1 a ½ šálku vařených černých fazolí, scezených a propláchnutých
- jádra ze 2 klasů čerstvé kukuřice (syrové), asi 1 a ½ šálku
- 1 červená paprika, zbavená stopek, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- ½ šálku nasekaného koriandru (se stonky) a další listy na ozdobu
- ½ až 1 jalapeños, zbavené semínek a nakrájené na kostičky, nebo 1 serrano, nakrájené na plátky
- ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 3 lžíce sýra Cotija
- 1 zralé, ale pevné avokádo, zbavené pecky a nakrájené na kostičky
- 2 lžíce opražených pepitů, volitelné
Recept je na 4 až 6 porcí.
Postup
- Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, avokádový olej, česnek, kmín, sůl a pepř.
- Přidejte černé fazole, kukuřici, červenou papriku, koriandr, jalapeño a červenou cibuli a promíchejte.
- Přisypte sýr a avokádo a podle chuti okořeňte.
- V případě potřeby posypte lístky koriandru a opečenými pepitas.