Americký salát Waldorf si poprvé získal oblibu v 19. století v hotelu Waldorf Astoria. Tato klasika se připravuje z jednoduchých ingrediencí a je skvělým obědem nebo pozdní snídaní.

Tradiční waldorfský salát se skládá z jablek, celeru a vlašských ořechů, které se nakrájejí a smíchají dohromady. Tyto ingredience se obvykle smíchají s majonézovou zálivkou nebo se smíchají s jednoduchou zálivkou.

V původním receptu se také uváděla lžíce citronové šťávy a lžička cukru, dnes se však tyto ingredience často vynechávají.

Ingredience na salát Waldorf

  • 6 lžic majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka černého pepře
  • 2 jablka
  • 1 šálek červených hroznů
  • 1 šálek celeru nakrájeného na tenké plátky
  • 1 šálek nasekaných, lehce opražených vlašských ořechů
  • hlávkový salát

Postup na salát Waldorf

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do mísy se zálivkou vmíchejte jablko, celer, hroznové víno a vlašské ořechy.
  2. Salát dejte na lůžko z čerstvého salátu a podávejte.

Waldorfský salát je skvělou přílohou k jakémukoli jídlu. Jeho trpká a sladká chuť se skvěle hodí ke grilovaným masům a rybám a jeho křupavá struktura dodá každému talíři texturu a kontrast. Tento salát je také přizpůsobitelný.

Můžete do něj přidat různé přísady a přizpůsobit ho tak svým vlastním chutím. Rozinky, červená cibule nakrájená na kostičky a rajčata nakrájená na kostičky jsou skvělými doplňky tradičního receptu.

Kromě své chuti a všestrannosti je waldorfský salát také velmi zdravou variantou. Jablka jsou plná vlákniny a vitaminů, zatímco vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Celer má nízký obsah kalorií a nasycených tuků a je také skvělým zdrojem vitaminu K a kyseliny listové.

Recept na salát z celeru

Kromě waldorfského salátu můžete připravit nepřeberné množství dalších salátů z celeru, ať už z toho bulvového, nebo z řapíkatého. Přinášíme vám několik tipů na oba druhy.

Ingredience na salát z celeru

  • 650 g celeru, oloupaného a nakrájeného na tenké nudličky
  • 1 citron, pouze šťáva

Na zálivku:

  • 6 lžic lehké majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ½ citronu, pouze šťáva
  • špetka cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup na salát z celeru

  1. Celer vložíme do mísy a zalijeme přibližně 100 ml studené vody. Přidejte citronovou šťávu. Dobře promíchejte, aby nezhnědl.
  2. Smíchejte všechny ingredience na dresink a dochuťte solí a pepřem.
  3. Celer scedíme, přelijeme zálivkou a před podáváním necháme 30 minut zkřehnout.
  4. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako lehkou večeři.
Zelená jablka a výrazný sýr tvoří s řapíkatým celerem skvělou kombinaci.

Celerový salát s jablkem – recept

Tento jablečný salát s celerem je lahodnou směsí chutí a textur. Snadno se připravuje, je křupavý, slaný a sladký a skvěle se hodí jako příloha nebo si ho můžete dát k obědu.,

Ingredience na celerový salát s jablkem

  • 1 hrnek oloupaného celeru
  • ½ velkého jablka
  • 2 plátky slaniny (prorostlé)
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • ¼ hrnku nasekané petrželky

Na dresink:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • ¼ lžičky dijonské hořčice

Postup na celerový salát s jablkem

  1. Nejprve smíchejte citronovou šťávu, oleje a hořčici na zálivku, aby byla připravena k použití.
  2. Oloupejte celer a odstraňte z něj vnější vrstvu a všechny tmavé chlupaté důlky. Jablko oloupejte a zbavte jádřince. Obojí nahrubo nakrájejte a promíchejte se zálivkou, aby nezhnědlo.
  3. Slaninu opečte dokřupava a nakrájejte na plátky. Petrželku nasekejte nahrubo.
  4. Slaninu, dýňová semínka a petrželku přidejte k jablkům a celeru a promíchejte. Podávejte.

TIP: Už jste vyzkoušeli další skvělý salát z nakládané červené řepy s křenem? Určitě mu dejte šanci!

Salát z řapíkatého celeru, datlí a mandlí – recept

Tento recept na celerový salát vás překvapí. Křupavý celer, opečené mandle, datle a parmazán dohromady vytvářejí neodolatelně svěží salát. Než začnete pracovat na ostatních ingrediencích, připravte si celer a vložte ho do ledové lázně.

Ingredience na salát z řapíkatého celeru, datlí a mandlí

  • 8 dlouhých stonků řapíkatého celeru, tvrdá vlákna oloupaná škrabkou na zeleninu, nakrájené pod úhlem na malé kousky, lístky si ponechte
  • ½ hrnku syrových mandlí
  • 4 datle, zbavené pecky a nahrubo nasekané
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi z 1 ½ citronu)
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • Mořská sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 110 g sýru parmezán
  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje

Postup na salát z řapíkatého celeru, mandlí a datlí

  1. Celer vložte do mísy s ledovou vodou a namočte asi na 20 minut, aby byl křupavější. Celer nechte okapat a osušte ho utěrkou, poté ho nasypte do středně velké servírovací mísy.
  2. Mandle opečte na střední pánvi na mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé a opečené, asi 5 až 7 minut. Přendejte je na prkénko a nasekejte je.
  3. Do mísy s okapaným celerem přidejte celerové listy, nasekané mandle, datle, citronovou šťávu a chilli vločky. Hojně osolte a opepřete a promíchejte.
  4. Přidejte sýr a olivový olej a jemně promíchejte. Ochutnejte a přidávejte další sůl, pepř a/nebo chilli, dokud nedosáhnete neodolatelné rovnováhy mezi slaným, pikantním, trpkým a sladkým.
  5. Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazené. Tento salát vydrží dobře přikrytý a vychlazený asi 3 dny (před podáváním znovu promíchejte a slijte část přebytečné tekutiny).
Do salátu Waldorf patří jablka a vlašské ořechy.

Řapíkatý celer – středomořský salát – recept

Recept na středomořský celerový salát je směs nakrájených celerových stonků, rajčat, červené cibule a spousty čerstvých bylinek, to vše zalité lahodnou zálivkou kalamata.

Je to jeden z těch rychlých a snadných salátů, které si můžete vychutnat jako lehký oběd nebo podávat jako přílohu. Skvěle se hodí ke grilovanému masu nebo rybě.

Ingredience na řapíkatý celer – středomořský salát

  • 8 velkých řapíkatých celerů, oloupaných, nakrájených na tenké úhlopříčné plátky
  • 1 hrnek cherry rajčátek, nakrájených na poloviny
  • 1/2 hrnku čerstvé petrželky, nasekané
  • 1/2 hrnku čerstvé bazalky, nasekané
  • 2-4 lžíce celerových listů, nasekané
  • 1/3 hrnku červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • olivy kalamata (navíc na ozdobu)
  • sýr feta (navíc na ozdobu)

Na dresink:

  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 3 lžíce oliv kalamata, zbavených pecky a nasekaných
  • 3 lžíce sýra feta
  • 1 stroužek česneku

Postup na řapíkatý celer – středomořský salát

  1. Nakrájejte řapíkatý celer a nasekejte bylinky (včetně některých celerových listů), oloupejte a nakrájejte cibuli a cherry rajčátka rozkrojte na poloviny.
  2. Připravte si dresink. Dejte ingredience do zavařovací sklenice, pevně uzavřete víčkem a dobře protřepejte, aby se zálivka promíchala.
  3. Ingredience na salát dejte do velké mísy. Přísady pokapejte zálivkou a promíchejte. Pokud chcete, přidejte další olivy kalamata a sýr feta.
  4. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
K výrazné chuti řapíkatého celeru můžete přidat i nakyslé brusinky.

Jednoduchý dresink na salát – recept

Ke každému salátu je potřeba přidat i nějaký dresink, aby se chutě a textury krásně propojily. Tady je pár tipů na některé dresinky, které připravíte během chvilky.

Zálivka vinaigrette – recept

Ingredience

  • ½ hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce octa dle výběru (balzamikový ocet, červený vinný ocet, bílý vinný ocet)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 středně velké stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¼ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. V odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny přísady. Dobře promíchejte malou metličkou nebo vidličkou, dokud se přísady zcela nepromíchají.
  2. Ochutnejte a podle potřeby upravte. Pokud je směs příliš kyselá, zřeďte ji větším množstvím olivového oleje nebo vyrovnejte chuť větším množstvím javorového sirupu nebo medu.
  3. Pokud je směs trochu mdlá, přidejte ještě špetku nebo dvě soli. Pokud nemá dostatečný šmrnc, přidejte po lžičkách ocet.
  4. Podávejte ihned nebo přikryjte a uložte do chladničky pro další použití. Domácí zálivka vydrží dobře 7 až 10 dní.

Rančerský dresink – recept

Ingredience

  • ½ hrnku majonézy
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • ¼ hrnku podmáslí
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička sušeného kopru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Ve středně velké míse prošlehejte všechny přísady.
  2. V případě potřeby přidejte po lžičkách podmáslí, abyste dosáhli požadované konzistence.
  3. Skladujte až 1 týden v chladu.

Zálivka z modrého sýra – recept

Ingredience

  • 45 g modrého sýra, rozdrobeného
  • 1 lžička jablečného octa
  • ½ hrnku bílého plnotučného jogurtu
  • ¼ hrnku kvalitní majonézy
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup

  1. Ve středně velké míse rozmačkejte hřbetem asi 2/3 nadrobeného modrého sýra s octem asi 1 minutu, dokud nevznikne krémová pasta.
  2. Vmíchejte jogurt, majonézu, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a černý pepř, dokud nevznikne krémový dresink.
  3. Vmíchejte zbývající rozdrobený sýr a prsty rozbijte velmi velké kousky. Uchovávejte v chladu (vydrží nejméně 1 týden).

Jak vidíte, saláty nemusí být jen přílohové, ale doplněné o správné suroviny mohou zastat i plnohodnotné jídlo. Hlavně v parném létě jsou skvělou volbou na lehký oběd a rychlou večeři.

Ať už hledáte chutnou přílohu nebo zdravou svačinu, waldorfský salát a i další saláty (nejen) z celeru jsou vynikající volbou. Díky své klasické chuti a všestrannosti budou jistě hitem na každém setkání.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang