Americký salát Waldorf si poprvé získal oblibu v 19. století v hotelu Waldorf Astoria. Tato klasika se připravuje z jednoduchých ingrediencí a je skvělým obědem nebo pozdní snídaní.
Tradiční waldorfský salát se skládá z jablek, celeru a vlašských ořechů, které se nakrájejí a smíchají dohromady. Tyto ingredience se obvykle smíchají s majonézovou zálivkou nebo se smíchají s jednoduchou zálivkou.
V původním receptu se také uváděla lžíce citronové šťávy a lžička cukru, dnes se však tyto ingredience často vynechávají.
Ingredience na salát Waldorf
- 6 lžic majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- špetka černého pepře
- 2 jablka
- 1 šálek červených hroznů
- 1 šálek celeru nakrájeného na tenké plátky
- 1 šálek nasekaných, lehce opražených vlašských ořechů
- hlávkový salát
Postup na salát Waldorf
- Ve středně velké míse vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do mísy se zálivkou vmíchejte jablko, celer, hroznové víno a vlašské ořechy.
- Salát dejte na lůžko z čerstvého salátu a podávejte.
Waldorfský salát je skvělou přílohou k jakémukoli jídlu. Jeho trpká a sladká chuť se skvěle hodí ke grilovaným masům a rybám a jeho křupavá struktura dodá každému talíři texturu a kontrast. Tento salát je také přizpůsobitelný.
Můžete do něj přidat různé přísady a přizpůsobit ho tak svým vlastním chutím. Rozinky, červená cibule nakrájená na kostičky a rajčata nakrájená na kostičky jsou skvělými doplňky tradičního receptu.
Kromě své chuti a všestrannosti je waldorfský salát také velmi zdravou variantou. Jablka jsou plná vlákniny a vitaminů, zatímco vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Celer má nízký obsah kalorií a nasycených tuků a je také skvělým zdrojem vitaminu K a kyseliny listové.
Recept na salát z celeru
Kromě waldorfského salátu můžete připravit nepřeberné množství dalších salátů z celeru, ať už z toho bulvového, nebo z řapíkatého. Přinášíme vám několik tipů na oba druhy.
Ingredience na salát z celeru
- 650 g celeru, oloupaného a nakrájeného na tenké nudličky
- 1 citron, pouze šťáva
Na zálivku:
- 6 lžic lehké majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ½ citronu, pouze šťáva
- špetka cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup na salát z celeru
- Celer vložíme do mísy a zalijeme přibližně 100 ml studené vody. Přidejte citronovou šťávu. Dobře promíchejte, aby nezhnědl.
- Smíchejte všechny ingredience na dresink a dochuťte solí a pepřem.
- Celer scedíme, přelijeme zálivkou a před podáváním necháme 30 minut zkřehnout.
- Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako lehkou večeři.
Celerový salát s jablkem – recept
Tento jablečný salát s celerem je lahodnou směsí chutí a textur. Snadno se připravuje, je křupavý, slaný a sladký a skvěle se hodí jako příloha nebo si ho můžete dát k obědu.,
Ingredience na celerový salát s jablkem
- 1 hrnek oloupaného celeru
- ½ velkého jablka
- 2 plátky slaniny (prorostlé)
- 2 lžíce dýňových semínek
- ¼ hrnku nasekané petrželky
Na dresink:
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
- ¼ lžičky dijonské hořčice
Postup na celerový salát s jablkem
- Nejprve smíchejte citronovou šťávu, oleje a hořčici na zálivku, aby byla připravena k použití.
- Oloupejte celer a odstraňte z něj vnější vrstvu a všechny tmavé chlupaté důlky. Jablko oloupejte a zbavte jádřince. Obojí nahrubo nakrájejte a promíchejte se zálivkou, aby nezhnědlo.
- Slaninu opečte dokřupava a nakrájejte na plátky. Petrželku nasekejte nahrubo.
- Slaninu, dýňová semínka a petrželku přidejte k jablkům a celeru a promíchejte. Podávejte.
TIP: Už jste vyzkoušeli další skvělý salát z nakládané červené řepy s křenem? Určitě mu dejte šanci!
Salát z řapíkatého celeru, datlí a mandlí – recept
Tento recept na celerový salát vás překvapí. Křupavý celer, opečené mandle, datle a parmazán dohromady vytvářejí neodolatelně svěží salát. Než začnete pracovat na ostatních ingrediencích, připravte si celer a vložte ho do ledové lázně.
Ingredience na salát z řapíkatého celeru, datlí a mandlí
- 8 dlouhých stonků řapíkatého celeru, tvrdá vlákna oloupaná škrabkou na zeleninu, nakrájené pod úhlem na malé kousky, lístky si ponechte
- ½ hrnku syrových mandlí
- 4 datle, zbavené pecky a nahrubo nasekané
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi z 1 ½ citronu)
- ¼ lžičky chilli vloček
- Mořská sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 110 g sýru parmezán
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
Postup na salát z řapíkatého celeru, mandlí a datlí
- Celer vložte do mísy s ledovou vodou a namočte asi na 20 minut, aby byl křupavější. Celer nechte okapat a osušte ho utěrkou, poté ho nasypte do středně velké servírovací mísy.
- Mandle opečte na střední pánvi na mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé a opečené, asi 5 až 7 minut. Přendejte je na prkénko a nasekejte je.
- Do mísy s okapaným celerem přidejte celerové listy, nasekané mandle, datle, citronovou šťávu a chilli vločky. Hojně osolte a opepřete a promíchejte.
- Přidejte sýr a olivový olej a jemně promíchejte. Ochutnejte a přidávejte další sůl, pepř a/nebo chilli, dokud nedosáhnete neodolatelné rovnováhy mezi slaným, pikantním, trpkým a sladkým.
- Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazené. Tento salát vydrží dobře přikrytý a vychlazený asi 3 dny (před podáváním znovu promíchejte a slijte část přebytečné tekutiny).
Řapíkatý celer – středomořský salát – recept
Recept na středomořský celerový salát je směs nakrájených celerových stonků, rajčat, červené cibule a spousty čerstvých bylinek, to vše zalité lahodnou zálivkou kalamata.
Je to jeden z těch rychlých a snadných salátů, které si můžete vychutnat jako lehký oběd nebo podávat jako přílohu. Skvěle se hodí ke grilovanému masu nebo rybě.
Ingredience na řapíkatý celer – středomořský salát
- 8 velkých řapíkatých celerů, oloupaných, nakrájených na tenké úhlopříčné plátky
- 1 hrnek cherry rajčátek, nakrájených na poloviny
- 1/2 hrnku čerstvé petrželky, nasekané
- 1/2 hrnku čerstvé bazalky, nasekané
- 2-4 lžíce celerových listů, nasekané
- 1/3 hrnku červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- olivy kalamata (navíc na ozdobu)
- sýr feta (navíc na ozdobu)
Na dresink:
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
- 3 lžíce oliv kalamata, zbavených pecky a nasekaných
- 3 lžíce sýra feta
- 1 stroužek česneku
Postup na řapíkatý celer – středomořský salát
- Nakrájejte řapíkatý celer a nasekejte bylinky (včetně některých celerových listů), oloupejte a nakrájejte cibuli a cherry rajčátka rozkrojte na poloviny.
- Připravte si dresink. Dejte ingredience do zavařovací sklenice, pevně uzavřete víčkem a dobře protřepejte, aby se zálivka promíchala.
- Ingredience na salát dejte do velké mísy. Přísady pokapejte zálivkou a promíchejte. Pokud chcete, přidejte další olivy kalamata a sýr feta.
- Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
Jednoduchý dresink na salát – recept
Ke každému salátu je potřeba přidat i nějaký dresink, aby se chutě a textury krásně propojily. Tady je pár tipů na některé dresinky, které připravíte během chvilky.
Zálivka vinaigrette – recept
Ingredience
- ½ hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce octa dle výběru (balzamikový ocet, červený vinný ocet, bílý vinný ocet)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 středně velké stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ¼ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- V odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny přísady. Dobře promíchejte malou metličkou nebo vidličkou, dokud se přísady zcela nepromíchají.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte. Pokud je směs příliš kyselá, zřeďte ji větším množstvím olivového oleje nebo vyrovnejte chuť větším množstvím javorového sirupu nebo medu.
- Pokud je směs trochu mdlá, přidejte ještě špetku nebo dvě soli. Pokud nemá dostatečný šmrnc, přidejte po lžičkách ocet.
- Podávejte ihned nebo přikryjte a uložte do chladničky pro další použití. Domácí zálivka vydrží dobře 7 až 10 dní.
Rančerský dresink – recept
Ingredience
- ½ hrnku majonézy
- ½ hrnku zakysané smetany
- ¼ hrnku podmáslí
- 1 lžíce čerstvé pažitky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička sušeného kopru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Ve středně velké míse prošlehejte všechny přísady.
- V případě potřeby přidejte po lžičkách podmáslí, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Skladujte až 1 týden v chladu.
Zálivka z modrého sýra – recept
Ingredience
- 45 g modrého sýra, rozdrobeného
- 1 lžička jablečného octa
- ½ hrnku bílého plnotučného jogurtu
- ¼ hrnku kvalitní majonézy
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky cibulového prášku
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Ve středně velké míse rozmačkejte hřbetem asi 2/3 nadrobeného modrého sýra s octem asi 1 minutu, dokud nevznikne krémová pasta.
- Vmíchejte jogurt, majonézu, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a černý pepř, dokud nevznikne krémový dresink.
- Vmíchejte zbývající rozdrobený sýr a prsty rozbijte velmi velké kousky. Uchovávejte v chladu (vydrží nejméně 1 týden).
Jak vidíte, saláty nemusí být jen přílohové, ale doplněné o správné suroviny mohou zastat i plnohodnotné jídlo. Hlavně v parném létě jsou skvělou volbou na lehký oběd a rychlou večeři.
Ať už hledáte chutnou přílohu nebo zdravou svačinu, waldorfský salát a i další saláty (nejen) z celeru jsou vynikající volbou. Díky své klasické chuti a všestrannosti budou jistě hitem na každém setkání.