salát s těstovinovou rýží

Tento recept na salát orzo je svěží a chutná příloha nebo vegetariánský oběd. Salát před podáváním dochuťte bylinkami a olivovým olejem.

Ingredience

  • 1 a ½ šálku suché těstovinové rýže (orzo)
  • Řecký salátový dresink
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky oregana
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 2 okurky, rozpůlené na výšku a nakrájené na plátky
  • 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
  • 1 šálek vařené cizrny, scezené a propláchnuté
  • 110 g sýra feta, nakrájený na kostičky
  • ⅓ šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • ½ šálku oliv bez pecky
  • 1 šálek čerstvých lístků bazalky a/nebo máty
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Těstoviny připravte podle návodu na obalu nebo dokud nejsou mírně al dente. Sceďte těstoviny a promíchejte je s trochou olivového oleje, aby se neslepily. Rozložte je na plech a nechte vychladnout.
  2. Připravte řecký salátový dresink a přidejte do něj červený vinný ocet, citronovou šťávu, oregano a mořskou sůl.
  3. Ve velké míse smíchejte uvařené orzo, okurky, rajčata, cizrnu, fetu, červenou cibuli a olivy. Salát pokapejte zálivkou, přidejte polovinu bylinek, dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a promíchejte. Ozdobte zbylými bylinkami a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang