Tento recept na salát orzo je svěží a chutná příloha nebo vegetariánský oběd. Salát před podáváním dochuťte bylinkami a olivovým olejem.
Ingredience
- 1 a ½ šálku suché těstovinové rýže (orzo)
- Řecký salátový dresink
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky oregana
- ¼ lžičky mořské soli
- 2 okurky, rozpůlené na výšku a nakrájené na plátky
- 2 šálky rozpůlených cherry rajčat
- 1 šálek vařené cizrny, scezené a propláchnuté
- 110 g sýra feta, nakrájený na kostičky
- ⅓ šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- ½ šálku oliv bez pecky
- 1 šálek čerstvých lístků bazalky a/nebo máty
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Těstoviny připravte podle návodu na obalu nebo dokud nejsou mírně al dente. Sceďte těstoviny a promíchejte je s trochou olivového oleje, aby se neslepily. Rozložte je na plech a nechte vychladnout.
- Připravte řecký salátový dresink a přidejte do něj červený vinný ocet, citronovou šťávu, oregano a mořskou sůl.
- Ve velké míse smíchejte uvařené orzo, okurky, rajčata, cizrnu, fetu, červenou cibuli a olivy. Salát pokapejte zálivkou, přidejte polovinu bylinek, dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a promíchejte. Ozdobte zbylými bylinkami a podávejte.