Představujeme vám báječný recept na chuťově i výživově bohatý a zdravý salát, složený z jablek, brusinek, dýňových semínek a dalších dobrot, které vám dodají sílu i potřebné vitamíny. Tento podzimní salát se skvěle hodí k poslednímu grilovaní, ugrilovat si můžete třeba filety mahi mahi.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 10 minut
Ingredience na salát
- 5 šálků salátové směsi
- 1 velké nebo 2 malá jablka
- ⅓ šálku sušených brusinek
- ¼ šálku pepitas (zelených dýňových semínek) nebo nasekaných syrových pekanových ořechů
- 1/3 chlazeného kozího sýra, rozdrobeného
Ingredience na zálivku
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ lžíce jablečného octa
- 1 a ½ lžičky medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Opečte dýňová semínka. Pokud místo nich použijete pekanové ořechy, zahřívejte je jen do té doby, než začnou vonět. Přendejte do malé misky a nechte je vychladnout.
- V hrnku nebo sklenici vyšlehejte olivový olej, ocet, med, hořčici a sůl, dokud se dobře nespojí. Podle chuti dochuťte pepřem.
- Těsně před podáváním nakrájejte jablko na tenké kousky. Zeleninu dejte do velké servírovací mísy. Navrch dejte nakrájené jablko, sušené brusinky a opečená semínka. Vidličkou rozdrobte na salát kozí sýr.
- Po promíchání salát pokapejte zálivkou jen tolik, aby lehce pokryla listy (pravděpodobně ji nebudete potřebovat celou). Jemně promíchejte všechny ingredience a podávejte.