Připravte si tuto obměnu klasického Caesar salátu.
Ingredience
Na salát:
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 a 1/2 lžičky sardelové pasty
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky worcestrové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- Sůl a pepř
- 8 šálků nahrubo natrhaného římského salátu
- 2 šálky česnekových krutonů
- 20 až 24 grilovaných krevet s citronovou paprikou
Na česnekové krutony:
- 8 plátků francouzského nebo jiného křupavého chleba
- 1 lžička olivového oleje nebo olivového oleje ve spreji
- 1 stroužek česneku
- 2 špetky soli
Na krevety grilované na citronovém pepři:
- 450 g velkých krevet, oloupaných a zbavených kůže
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- V malé misce rozšlehejte vejce, česnek, sardelovou pastu, hořčici, worcesterskou omáčku a citronovou šťávu. Pomalu a rovnoměrně přidávejte olivový olej a po celou dobu šlehejte. Vmíchejte parmazán a dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké míse promíchejte zálivku se salátem, dokud se dobře nepromíchá. Přidejte krutony a promíchejte. Salát rozdělte na 4 talíře a na každý talíř dejte 5 nebo 6 krevet.
Krutony:
- Předehřejte troubu na 160 °C. Pomocí štětce na pečivo lehce potřete obě strany chleba olejem.
- Česnek rozkrojte napůl a potřete jím obě strany chleba. Posypte solí.
- Chléb nakrájejte na kostičky a rozložte na plech.
- Pečte, dokud není chléb křupavý a zlatohnědý, jednou nebo dvakrát promíchejte, asi 10 minut.
Krevety:
- Vezměte krevety a připravte je na grilu.
- Rozehřejte grilovací pánev na středně silném plameni nebo si připravte gril.
- Krevety promíchejte s olivovým olejem, posypte solí a pepřem, znovu promíchejte a grilujte, dokud nejsou propečené, 2 až 3 minuty z každé strany.
- Krevety přendejte na talíř a pokapejte je citronovou šťávou.