Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem ingredience

  • 5 vajec 
  • špetka soli 
  • 125 g krupicového cukru 
  • 0,05 g šafránu 
  • 1 lžíce vroucí vody 
  • 125 g hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 

Krém

  • 200 ml smetany 
  • lístky otrhané ze 2-3 větviček citronového tymiánu 
  • 125 g borůvek (mražených či čerstvých) 
  • 3-4 lžíce vody 
  • 1 lžíce krupicového cukru 
  • 1/2 vanilkového lusku 
  • 1 vrchovatá lžička škrobu 
  • 250 g mascarpone 
  • 250 g krémového sýra 
  • moučkový cukr podle chuti 

Na dokončení

  • mražené borůvky 
  • kanadské borůvky 
  • citronový tymián 

Postup

Pomocí třecí misky s tloučkem lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko. 

Troubu vyhřejte na 180 °C a obdélníkový plech o rozměrech 35×45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do polotuha a vlijte šafrán namočený do vroucí vody. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně.

Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout. 

Borůvky a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. 

Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a zcezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. 

Rozrolujte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný pruh kolem jedné z delších stran. Na okraj potřené delší strany můžete vyrovnat proužek mražených borůvek. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinové fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. 

Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobící špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice. Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými kanadskými borůvkami a citronovým tymiánem. 

TIP: Do rolády se může skvěle hodit i čokoládový máslový krém.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang