Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem – ingredience
- 5 vajec
- špetka soli
- 125 g krupicového cukru
- 0,05 g šafránu
- 1 lžíce vroucí vody
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém
- 200 ml smetany
- lístky otrhané ze 2-3 větviček citronového tymiánu
- 125 g borůvek (mražených či čerstvých)
- 3-4 lžíce vody
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1 vrchovatá lžička škrobu
- 250 g mascarpone
- 250 g krémového sýra
- moučkový cukr podle chuti
Na dokončení
- mražené borůvky
- kanadské borůvky
- citronový tymián
Postup
Pomocí třecí misky s tloučkem lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.
Troubu vyhřejte na 180 °C a obdélníkový plech o rozměrech 35×45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do polotuha a vlijte šafrán namočený do vroucí vody. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně.
Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.
Borůvky a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a zcezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Rozrolujte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný pruh kolem jedné z delších stran. Na okraj potřené delší strany můžete vyrovnat proužek mražených borůvek. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinové fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobící špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice. Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými kanadskými borůvkami a citronovým tymiánem.
TIP: Do rolády se může skvěle hodit i čokoládový máslový krém.