Toto je oblíbený recept na klasické rýžové křupky. Přidání trochy másla a marshmallow navíc, vanilkového extraktu a špetky soli dělá všechno jinak.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 5 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Počet porcí: 20
Ingredience
- 3/4 hrnku (170 g) nesoleného másla
- dva 280 g sáčky (11 vrchovatých hrnků) mini marshmallows
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
- 9 šálků (270 g) křupavých rýžových vloček
Postup
- Pečicí formu o rozměrech 22 × 33cm vyložte pečicím papírem.
- Papír lehce vymažte tukem. Je lepší používat velmi lehký nepřilnavý sprej.
- Odložte stranou.
- Máslo rozpusťte na středním ohni ve velkém hrnci. Po rozpuštění přidejte marshmallow.
- Směs míchejte, dokud se marshmallows úplně nerozpustí.
- Odstavte z ohně a ihned vmíchejte vanilkový extrakt a sůl.
- Nakonec vmíchejte vločky. Ujistěte se, že je každý kousek cereálií obalený směsí marshmallow.
- Směs přeneste do připravené formy.
- Pomocí gumové stěrky (lehce ji namažte tukem) směs jemně rozetřete tak, aby se vešla do formy.
- Lehce namažte hřbet ploché stěrky a velmi jemně přitlačte směs do formy.
- Nezabalujte ji silou, jen ji lehce přitlačte, aby byla ve formě pevně uložena.
- Pochoutky nechte ztuhnout nejméně 1 hodinu při pokojové teplotě a maximálně 1 den.
- Pokud je necháte venku déle než několik hodin, pevně je přikryjte.
- Pomocí pečicího papíru vyjměte rýžové křupky vcelku z formy. Nakrájejte je na čtverce.
- Zbytky pohoštění přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny.
- Při skladování je ukládejte ve vrstvách mezi pečicí nebo voskovaný papír.