Tyto slané a sladké mango avokádo zázvorové rýžové bowls patří k oblíbeným receptům na rýžové bowls.
Ingredience
- 2 hrsti hrášku
- 1 až 2 šálky vařené bílé krátkozrnné rýže
- 2 šálky nakrouhaného zeleného zelí
- 1 malá mrkev nakrájená na velmi tenké plátky
- ½ okurky nakrájené na tenké plátky
- 1 malé zralé mango, nakrájené na kostičky
- ½ šálku vařených černých fazolí, scezených a propláchnutých
- 2 lžíce nakládaného zázvoru
- ¼ šálku čerstvé bazalky nakrájené na tenké plátky
- ¼ šálku opražených arašídů, volitelně
- posypání sezamovými semínky, nepovinné
- ¼ až ½ avokáda, nepovinně
Na dresink:
- 2 lžíce tamari, více na podávání
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky třtinového cukru
- ½ lžičky srirachy, více na podávání
Postup
- Připravte zálivku: V malé misce smíchejte tamari, ocet, limetkovou šťávu, česnek, třtinový cukr a srirachu.
- Přiveďte k varu malý hrnec s osolenou vodou a poblíž postavte misku s ledovou vodou. Hrášek blanšírujte tak, že ho vložíte na 1,5 minuty do vroucí vody, a poté ho naberte do ledové vody, aby se proces vaření zastavil.
- Po vychladnutí je slijte, osušte a nakrájejte.
- Sestavte bowl z rýže, strouhaného zelí, mrkve, okurky, manga, černých fazolí, nakládaného zázvoru a bazalky.
- Navrch dejte opražené arašídy, sezamová semínka a avokádo, pokud je používáte. Mísy pokapejte polovinou dresinku a zbytek podávejte stranou spolu s tamari a sriracha.