Nejlepší recept na rýži na kari

Hlavní jídlaPřílohyRýže
ryze-na-kari-6749178

Opravdu skvělá kari rýže, která nezklame! Tento recept na nadýchanou rýži basmati ve stylu pilafu je ochucená kari a dalším kořením, které ji dodá výraznou chuť.

Sladká mrkev a hrášek, posypané kešu oříšky a česnekový základ. Nebo ji podávejte s křupavými smaženými vajíčky a připravte si rychlé jídlo.

Tajemství nadýchané a jemné rýže Basmati

Tento recept začíná jako každý běžný pilaf osmahnutím aromatických ingrediencí – v tomto případě česneku, zázvoru (nepovinně), cibule a mrkve. Poté se přidá syrová propláchnutá rýže basmati, koření a nakonec kuřecí nebo zeleninový vývar.

Následující kroky jsou klíčem k tomu, abyste měli nadýchanou jemnou rýži, která není lepkavá ani nerovnoměrně uvařená:

  • vyčnívající zrnka rýže zatlačte pod hladinu vody
  • přiveďte k varu
  • když se na celém povrchu objeví bublinky (ne jen na okrajích hrnce), přiklopte pokličku, snižte teplotu na nízký stupeň a vařte 14 minut
  • odstavte z ohně a nechte 10 až 15 minut nerušeně odpočívat. Rýže se dále vaří a absorbuje zbytky tekutiny
  • rýži načechrejte gumovou špachtlí, nikoliv vidličkou

Ingredience

Koření:

  • 3 lžičky žlutého kari
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky mletého chilli

Rýže:

  • 40 g másla
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 2 lžičky zázvoru, jemně nasekaného
  • 275 g nevařené rýže basmati
  • 2 malé mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 560 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 g mraženého hrášku
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Doplňky:

  • 150 g kešu oříšků, pražených, nesolených
  • 1/2 šálku koriandru, jemně nasekaných
  • jogurt

Postup

  1. Rýži propláchněte, dokud z ní neteče čistá voda, a poté ji dobře slijte.
  2. Máslo rozpusťte v malém až středně velkém hrnci na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte česnek a zázvor a vařte 30 sekund.
  4. Přidejte cibuli a vařte 2 minuty.
  5. Přidejte mrkev a vařte 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesládne.
  6. Přidejte rýži a míchejte, aby se všechna zrnka obalila v oleji.
  7. Přidejte koření a promíchejte, aby se rýže obalila.
  8. Přidejte vývar, hrášek, sůl a pepř a promíchejte.
  9. Pokud rýže vyčnívá nad povrch, prohrábněte ji.
  10. Když se voda začne vařit, jednou zamíchejte, přiklopte pokličku a ihned snižte teplotu na nízký stupeň.
  11. Vařte 14 minut, během vaření nekoukejte!
  12. Mírně nadzvedněte pokličku a rychle hrnec nakloňte, abyste zkontrolovali, zda se voda vstřebala.
  13. Víko opět přiklopte a stáhněte z ohně.
  14. Necháme 10 minut stát v klidu.
  15. Rýži jemně načechrejte gumovou stěrkou.
  16. Přidejte většinu kešu a koriandr a promíchejte.
  17. Přendejte na talíř, posypte zbylými kešu oříšky a koriandrem.
  18. Podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang