Rychlý oběd může být mnohdy ten nejlepší oběd. Pilaf je výborný nápad na rychlý oběd. Lze jej přirovnat k rizotu, rýže by však měla zůstat sypká. Pilaf je jídlo východní kuchyně. Původ slova se spojuje s Indií a Persií, odkud se rozšířil po celé Asii.
Pilaf je jídlo z rýže uvařené osobitým způsobem. Dá se připravit zeleninový, hřibový, ovocný, s rybou nebo masem. Použít lze i ječné kroupy místo rýže. Navzdory jednoduchosti ingrediencí je výsledek neuvěřitelně chutný.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 500 g rýže Basmati
- 500 g mrkve
- 300 g cibule
- 2 hlavičky česneku – rozdělit na stroužky, neoloupat
- rozinky – cca malá hrst
- pepř a kari koření
- olivový olej
Postup
- Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na kostičky a mrkev na tenké proužky, kolečka, případně nahrubo nastrouháme.
- V hlubší pánvi, nebo hrnci opečeme najemno nakrájenou cibulku.
- Přidáme osolené a pepřem okořeněné kuřecí prsa, opečeme a podusíme, podle velikosti kousků.
- Na maso uložíme mrkev, přidáme sušené rozinky a podusíme 10 minut. Pak promícháme.
- Opláchneme rýži, přidáme do ní kari koření, sůl a rovnoměrně ji rozložíme na vrstvu masa a mrkve s rozinkami. Do rýže „schováme“ stroužky neloupaných česneku, které jí dodají jemnou chuť a aroma a zalijeme horkou vodou, cca 1 cm nad rýži. Vrstva nevařené rýže by měla mít cca 3 cm.
- Při servírování posypeme petrželkou.