Pokud máte právě chuť na dobré ovocné koláčky, které nezaberou mnoho času, je zde jeden vyzkoušený recept na super jednoduchý rychlý koláč. Jahodovo-šlehačkové koláčky se vznešeným názvem Napoleonky.
Koláčky Napoleonky se tradičně připravují z listového těsta a jsou plněny sladkým krémem, šlehačkou a případně vylepšeny čerstvými jahodami. Tady je jejich velmi zjednodušená verze lahodné chuti.
Ingredience
- 1 balení chlazeného listového těsta, nejlépe vyváleného
- 1 vyšlehané vejce, smíchané se 2 polévkovými lžícemi vody
- 60 g krystalového cukru
- 1 smetana na šlehání (min. 33% tuku)
- 1 vanilkový puding
- 500 ml mléka
- půl čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru)
- 500 g čerstvých jahod, nakrájených na plátky
- práškový cukr na posypání
Postup
- Predhřejeme si troubu na 220 stupňů a připravíme si plech s papírem na pečení.
- Listové těsto rozprostřeme a nakrájíme ho na 10-12 stejných obdélníků. Přeneseme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a jemně pocukrujeme krystalovým cukrem.
- Pečeme asi 15 minut do zlatova, v poločase pečení pootevřeme na pár sekund troubu, aby mohla uniknout prebytečná pára.
- Než se nám upeče těsto, uvaříme si vanilkový puding podle návodu a necháme ho úplně vychladnout.
- Upečené obdélníky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
- Vychlazenou smetanu na šlehání si vyšleháme tak, aby se formovaly na metličkách měkké špičky, přidáme studený puding a vanilkový extrakt a šleháme ještě asi minutu.
- Nožem na chléb popřekrajujeme po vodorovné linii upečené koláčky, spodní část natřeme pudingovou směsí, na kterou pokládáme jahody a na ty opět navrstvíme část pudingové směsi. Přikryjeme horní částí koláčku.
- Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.
Originální Napoleonky se připravují ze třech vrstev těsta, které jsou střídavě plněny nádivkou a jahodami. Pokud chcete mít Napoleonky ze třech vrstev těsta, použijte dvě listová těsta, která upečete zvlášť a po celé ploše je propícháte vidličkou, aby se příliš nenafoukla. Je třeba nakoupit jednou tolik surovin na nádivku.