Rychlý koláč – jahodovo-šlehačkové Napoleonky

Koláče a buchty

Pokud máte právě chuť na dobré ovocné koláčky, které nezaberou mnoho času, je zde jeden vyzkoušený recept na super jednoduchý rychlý koláč. Jahodovo-šlehačkové koláčky se vznešeným názvem Napoleonky.

Koláčky Napoleonky se tradičně připravují z listového těsta a jsou plněny sladkým krémem, šlehačkou a případně vylepšeny čerstvými jahodami. Tady je jejich velmi zjednodušená verze lahodné chuti.

Ingredience

  • 1 balení chlazeného listového těsta, nejlépe vyváleného
  • 1 vyšlehané vejce, smíchané se 2 polévkovými lžícemi vody
  • 60 g krystalového cukru
  • 1 smetana na šlehání (min. 33% tuku)
  • 1 vanilkový puding
  • 500 ml mléka
  • půl čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru)
  • 500 g čerstvých jahod, nakrájených na plátky
  • práškový cukr na posypání

Postup

  • Predhřejeme si troubu na 220 stupňů a připravíme si plech s papírem na pečení.
  • Listové těsto rozprostřeme a nakrájíme ho na 10-12 stejných obdélníků. Přeneseme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a jemně pocukrujeme krystalovým cukrem.
  • Pečeme asi 15 minut do zlatova, v poločase pečení pootevřeme na pár sekund troubu, aby mohla uniknout prebytečná pára.
  • Než se nám upeče těsto, uvaříme si vanilkový puding podle návodu a necháme ho úplně vychladnout.
  • Upečené obdélníky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
  • Vychlazenou smetanu na šlehání si vyšleháme tak, aby se formovaly na metličkách měkké špičky, přidáme studený puding a vanilkový extrakt a šleháme ještě asi minutu.
  • Nožem na chléb popřekrajujeme po vodorovné linii upečené koláčky, spodní část natřeme pudingovou směsí, na kterou pokládáme jahody a na ty opět navrstvíme část pudingové směsi. Přikryjeme horní částí koláčku.
  • Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.

Originální Napoleonky se připravují ze třech vrstev těsta, které jsou střídavě plněny nádivkou a jahodami. Pokud chcete mít Napoleonky ze třech vrstev těsta, použijte dvě listová těsta, která upečete zvlášť a po celé ploše je propícháte vidličkou, aby se příliš nenafoukla. Je třeba nakoupit jednou tolik surovin na nádivku.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang