Při přípravě rychlého jablečného džemu získáte jako bonus byt krásně provoněný skořicí a zázvorem.
Na jednu menší sklenici budete potřebovat:
Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- 2–3 kyselejší jablka
- ½ citrónu v biokvalitě
- cca 2 cm kořene zázvoru
- 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
- 1 svitek cejlonské skořice
- 1 lžíci rumu
- 4 hřebíčky
- 1 lžíci sušených brusinek
- máslové croissanty k podávání
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pořádně omyjte biocitrón, oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na tenké nudličky. Zázvor také oloupejte a nastrouhejte. Sušené brusinky zakápněte lžící rumu a nechte bobtnat.
Kostičky jablek podlijte trochou vody – bude stačit cca ½ dcl, přidejte šťávu z ½ citrónu, strouhaný zázvor, hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Přisypte cukr, nechte ho rozpustit a ztlumte var.
Za občasného míchání vařte cca 20–30 minut, až se vyvaří většina tekutiny a jablka se začnou rozpadat na kaši. Máte-li rádi spíše hladší džem, vylovte koření a rozmixujte ponorným mixérem.
Nakonec přimíchejte sušené brusinky i s rumem a naplňte do čisté sklenice. V lednici vydrží asi týden. Rychlý jablečný džem se hodí k palačinkám i do bílého jogurtu.
Když jím naplníte taštičky z listového těsta, budete za hvězdu. Nebo si ho vychutnejte s máslovým croissantem k snídani.