Na přípravu koláče je třeba listové těsto, které lze připravit doma nebo koupit v obchodě. Kromě čerstvých lesních hub se další suroviny mohou přidat podle vlastní chuti. Tento recept zachovává výjimečnou chuť hřibů, a proto volí velmi jednoduchou kombinaci surovin.
Ingredience
- 1 ks hotového listového těsta
- 200 g čerstvých lesních hub
- sojová smetana podle potřeby
- čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano, kopr…)
- 1 červená cibule
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 žloutek na potření
Postup
- Listové těsto rozdělíme na polovinu, přičemž první polovinu rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, pomocí vykrajovátek vykrajujeme libovolné tvary.
- Druhá polovina listového těsta nám slouží k tomu, abychom díky ní vytvořili boky těsta (tedy tzv. misku, do které nalijeme hřibovou omáčku)
- Na oleji orestujeme cibulku, přidáme houby a za stálého míchání restujeme cca 10 minut.
- Přidáme sójovou smetanu, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a na mírném ohni vaříme cca 5 minut.
- Směs odstavíme a rovnoměrně nalijeme do misek z listového těsta, které jsme těsně předtím potřeli žloutkem.
- Takto připravené slané koláčky vložíme do předem vyhřáté trouby (cca 180 °C) a pečeme dozlatova.
- Necháme vychladnout a můžeme podávat.