Naučte se připravit domácí, pikantní a sladké, gurmánské nakládané papriky jalapeño a papričky! Je to velmi snadné a nakládané papriky vydrží v lednici několik měsíců.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 230 g nakládaných paprik
Ingredience
- 230 g jalapeños (pro méně pálivé zvolte větší jalapeños)
- 1 červená paprika
- 1 šálek jablečného octa (nebo bílého vinného octa či bílého destilovaného octa)
- 1 šálek vody
- 2 lžíce medu nebo cukru dle výběru
- 2 oloupané a rozmačkané stroužky česneku
- 1 lžička soli
Postup
- Nejprve si připravte papriky: vezměte si rukavice, abyste si nespálili prsty.
- Pro méně pálivé papriky odstraňte před krájením pomocí příborového nože blány a semínka papriček jalapeño (je to hodně práce, takže jsem z nakrájených okurek můžete vytáhnout jen větší blány).
- Nakládané okurky nakrájejte na tenké plátky pomocí kuchařského nože.
- Pokud se stále obáváte, že nakládané papriky budou kořeněné, přejeďte nakrájené papričky jalapeños pod tekoucí vodou v cedníku, abyste se pokusili odstranit zbylá semínka.
- Nakrájejte horní část papriky a odstraňte semínka a blány.
- Papriku nakrájejte.
- Smíchejte připravené papriky a rozmačkaný česnek ve skleněné nádobě o objemu 3,3 litru nebo větší.
- V malém hrnci smíchejte ocet, vodu, med a sůl.
- Směs přiveďte na sporáku k varu a občas zamíchejte, aby se sladidlo v tekutině rozpustilo.
- Odstavte z ohně a opatrně přelijte tekutinu přes papriky.
- Pomocí nože na máslo papriky pokropte, aby se všechny vešly a nezůstaly v nich skryté vzduchové kapsy.
- Nakládané okurky nechte ve sklenici vychladnout na pokojovou teplotu, poté je zavřete a uložte do chladničky.
- V závislosti na tom, jak tenké plátky jste nakrájeli, mohou být papriky připravené k okamžité konzumaci nebo mohou potřebovat několik dní v chladničce, než budou chutnat plně naložené (stačí občas jednu ochutnat, abyste to zjistili).
- Nejlepší jsou relativně čerstvé, ale dobře vydrží alespoň měsíc.