Rychlé kuřecí pho na všední den. Zkrácená verze tradiční vietnamské nudlové polévky, která je připravená za 30 minut. Bez lepku. Pokud máte chuť na českou klasiku, připravte si kuřecí polévku s nudlemi.
Ingredience
- 2 cm řez zázvoru
- 2 středně velké zelené cibule
- 1 velmi malý (15 g) svazek koriandru
- 1 a 1/2 lžičky semínek koriandru
- 1 celý hřebíček
- 840 ml až 1 l kuřecího vývaru
- 480 ml vody
- 180 až 225 g kuřecích prsou nebo stehen bez kůže a kostí
- Asi 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 150 g sušených úzkých plochých rýžových nudlí
- 2 až 3 lžičky rybí omáčky
- Asi 1/2 lžičky bio cukru nebo 1 lžička javorového sirupu (nepovinné)
- Pepř (nepovinné)
- Nepovinné doplňky: Fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, klínky limetky, chilli papričky nakrájené na tenké plátky
Postup
- Připravte si ingredience na vývar: Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části zelené cibule nakrájejte na tenké plátky, dejte je stranou na ozdobu.
- Zbylé části nakrájejte, otlučte a přidejte k zázvoru.
- Listové vrcholky koriandru nasekejte nahrubo, dejte je stranou na ozdobu. Zbývající větvičky koriandru dejte stranou.
- Přísady na vývar opečte: V hrnci o objemu 3 až 4 litry opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, 1 až 2 minuty. Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu: Hrnec odstavte z ohně, počkejte asi 15 sekund, aby krátce vychladl, a pak přilijte vývar.
- Vraťte hrnec na hořák a přidejte vodu, snítky koriandru, kuře a sůl. Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírný ohřev. Po uvaření vyjměte kuře z vývaru.
- Vývar povařte: Vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut (celkem 30 minut).
- Kuře přendejte do mísy, propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, a nechte okapat. Nechte vychladnout a pak kuře nakrájejte nebo rozdrobte na kousky.
- Rýžové nudle namočte: Namočte je do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
- Vývar sceďte: Když je vývar hotový, přelijte ho přes jemné sítko. Pevné zbytky vyhoďte. Měli byste mít asi 4 šálky.
- V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem (nebo javorovým sirupem), abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
- Pho dochuťte: Přiveďte scezený vývar k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do cedníku nebo do sítka a ponořte je do horkého vývaru, aby se zahřály a změkly (5 až 60 sekund). Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do dvou misek.
- Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem.
- Naposledy ochutnejte a upravte slanost vývaru. Vývar znovu přiveďte k varu a naberte do misek.