Nebojte se pohrát si s bylinkami, dokud nebudou vyhovovat chuti vaší rodiny. Hotové jídlo podávejte s vařenou růžičkovou kapustou. Vyzkoušejte také další recepty z kuřecího masa.
Kuřecí prsa po italsku jsou klasickým a uklidňujícím pokrmem, který se připravuje z kuřecího masa, rajčat a aromatických italských bylinek a koření. Využít můžete také typické italské sýry jako parmezán nebo mozzarellu, která se skvěle hodí hlavně na zapékaná kuřecí prsa. Tento pokrm můžete podávat s těstovinami, rýží nebo bramborami a určitě se stane hitem příštího jídla. Nebo si můžete připravit kuřecí prsa na pánvi.
TIP: Pokud jste fanouškem italské kuchyně, vyzkoušejte recept na italskou rajčatovou polévku. Nebo pokud si chcete připravit jiné maso, vyzkoušejte kachní prso pomalu pečené.
Rychlá kuřecí prsa po italsku – recept
Italská kuřecí prsa jsou rychlým a snadným jídlem, které si můžete vychutnat kterýkoli večer v týdnu. Je plné chuti a určitě potěší každého hosta, který přijde na večeři.
Ingredience na rychlá kuřecí prsa po italsku
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce mleté čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky česnekové soli
- 1/4 lžičky pepře
- 4 kuřecí prsa
- 3 lžíce změklého másla
Postup na rychlá kuřecí prsa po italsku
- V mělké míse smíchejte parmazán, oregano, petrželku, česnekovou sůl a pepř.
- Kuřecí prsa namočte do rozpuštěného másla a poté je obalte v parmezánové směsi. Vložte do vymazané zapékací misky a pokapejte zbylým máslem.
- Pečte odkryté při teplotě 200 °C zhruba 15-20 minut nebo dokud kuřecí šťáva nevytéká čirá.
Zapečené kuřecí maso s rajčaty a mozzarellou – recept
Tento jednoduchý, ale lahodný pokrm obsahuje křehká kuřecí prsa se šťavnatými rajčaty, voňavou bazalkou a roztaveným sýrem mozzarella, což vytváří dokonalou rovnováhu chutí. Podávejte s pečivem nebo jen se zeleninovým salátem.
Ingredience na zapečené kuřecí maso s rajčaty a mozzarellou
- 2 kuřecí prsa
- olivový olej, podle chuti
- sůl podle chuti
- pepř, podle chuti
- sušený česnek, podle chuti
- oregano, podle chuti
- 1 balení mozzarelly
- 1 středně velké rajče
- 5 lístků čerstvé bazalky
Balzamiková omáčka
- 240 ml tmavého balzamikového octa
- 115 g medu
Postup na zapečené kuřecí maso s rajčaty a mozzarellou
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na pergamenem vyloženém plechu okořeňte obě strany kuřete olivovým olejem, solí, pepřem, česnekem a oreganem.
- Pečte 30 minut nebo dokud není kuře propečené a šťáva z něj nevytéká čirá.
- Zatímco je kuře v troubě, smíchejte v hrnci balzamikový ocet a med a za občasného míchání povařte. Zredukování směsi by mělo trvat asi 20 minut.
- Jakmile balzamiková omáčka zhoustne a táhne se jako tekutý med, stáhněte ji z ohně a dejte stranou.
- Vyjměte kuře z trouby a obložte ho plátky mozzarelly a rajčat.
- Grilujte pod grilem v troubě 8-10 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a rajčata mírně nezuhelnatí.
- Zatímco se kuře griluje, můžete nasekat bazalku.
- Kuře pokapejte balzamikovou polevou a posypte bazalkou.
Zapečená kuřecí prsa – recept
Snadno zapečené kuře s mozzarellou, houbami a rajčatovou omáčkou je jednoduchá večeře na jedné pánvi! Snadné a rychlé jídlo, které si zamiluje celá rodina! Kuřecí prsa jsou upečená v marinara omáčce s roztavenou mozzarellou navrchu.
Podávejte s těstovinami nebo rýží, pro lowcarb dietu můžete použít i květákovou rýži nebo třeba dušenou brokolici a chřest.
Ingredience na zapečené kuřecí prsa
- 4 kuřecí prsa
- ½ lžíce italského koření
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku žampionů, nakrájených na plátky
- 1 hrnek omáčky marinara
- 1 hrnek strouhané mozzarelly
Postup na zapečené kuřecí prsa
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vložte kuřecí prsa do zapékací misky a ochuťte italským kořením a solí.
- Každé kuřecí prso obložte na plátky nakrájenými žampiony.
- Kuře rovnoměrně přelijte omáčkou marinara a navrch nasypte strouhanou mozzarellu.
- Pečte odkryté 25-30 minut, dokud není kuře propečené. V případě potřeby poslední 4 minuty zapněte gril a dopečte pod grilem.
Zapečená plněná kuřecí prsa s rajčaty – recept
Recepty s kuřecím masem jsou velice oblíbené a proto přinášíme další inspiraci na zapečená kuřecí prsa s rajčaty a krémovým sýrem uvnitř. Při podávání nezapomeňte na bílý chléb typu ciabatta, aby ani kapka lahodné šťávy nepřišla nazmar.
Ingredience na zapečená plněná kuřecí prsa s rajčaty
- 2 lžíce nasekaných oliv nebo sušených rajčat – podle toho, co máte k dispozici
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- ½ lžičky sušené směsi bylinek
- 200 g tučného krémového sýra
- 4 kuřecí prsa
- 4 zralá rajčata nakrájená na plátky
- olivový olej na pokapání
Postup na zapečená plněná kuřecí prsa s rajčaty
- Troubu předehřejte na 220 °C. Do sýra vmíchejte olivy nebo sušená rajčata, česnek a téměř všechny bylinky a okořeňte. Podél každého kuřecího prsíčka nařízněte zářez a pak jej nožem otevřete do kapsy.
- Každé prso naplňte čtvrtinou sýrové směsi a pak ho přitlačte, aby se uzavřelo. Položte je na vymaštěný plech. Okořeňte horní část kuřete a překryjte plátky rajčat přes horní část každého kusu kuřete. Okořeňte a posypte zbylými bylinkami. Pokapejte olivovým olejem.
- Pečte 20 minut, dokud kuře na okrajích nezezlátne a rajčata nebudou vypadat trochu scvrklá. Podávejte se zeleným salátem a křupavým chlebem, abyste mohli vytřít vypečenou šťávu.
Recept na kuřecí prsa parmigiana
Hledáte zdravější recept na kuřecí parmigianu? Klasický pokrm jsme upravili a získali jsme tak vydatný, ale zdravý pokrm, který se skvěle hodí na večeři během všedního dne.
Ingredience na kuřecí prsa parmigiana
- 2 velká kuřecí prsa, rozpůlená uprostřed
- 2 rozšlehaná vejce
- 75 g strouhanky
- 75 g nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 340 ml passaty
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- 125 g lehké mozzarelly, natrhané
Postup na kuřecí prsa parmigiana
- Rozpulte 2 velká kuřecí prsa uprostřed, pak 4 kusy vložte mezi potravinářskou fólii a rozklepejte je na tenký plátek.
- Ponořte je do 2 rozšlehaných vajec a poté do 75 g strouhanky smíchané s polovinou strouhaného parmazánu. Odložíme na talíř do lednice a mezitím připravíme omáčku.
- Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a 1 minutu na něm smažte 2 rozdrcené stroužky česneku, pak do něj vyklopte passatu, 1 lžičku moučkového cukru a 1 lžičku sušeného oregana. Okořeňte a povařte 5-10 minut.
- Rozehřejte gril na vysoký stupeň a kuře opékejte 5 minut z každé strany, poté ho vyjměte.
- Rajčatovou omáčku nalijte do mělké zapékací misky a navrch položte kuře.
- Na maso rozsypte natrhané kousky mozzarelly a zbývající nastrouhaný parmazán a grilujte 3-4 minuty, dokud se sýr neroztaví a omáčka nezačne bublat.
- Podávejte se zeleninou nebo salátem a případně s těstovinami nebo bramborami.
Zapečené kuřecí maso v troubě – recept
Využijte zbytky pečeného kuřete v tomto zapečeném rajčatovém koláči se sýrem mozzarella a křupavou strouhankou.
Ingredience na zapečené kuřecí maso v troubě
- 2 malé nebo 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného oregana
- 3 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 1 lžíce cukru
- trochu červeného nebo bílého vinného octa
- asi 500 g vařeného kuřecího masa nakrájeného na kousky
- 125 g mozzarelly
- 2 hrsti čerstvé strouhanky (nebo bezlepkové alternativy)
Postup na zapečené kuřecí maso v troubě
- Na oleji osmahněte cibuli a česnek do změknutí. Přidejte oregano, rajčata, cukr, trochu octa, sůl a pepř a vařte 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte kuře a přendejte do zapékací misky.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Natrhejte mozzarellu na kuře, pak vše posypte strouhankou s trochou mletého pepře.
- Pečte 20 minut, dokud kuře není horké a povrch není zlatavý a bublá.
- Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo těstovinami.
Kuřecí prsa s hořčicí v troubě – recept
Tohle jídlo je tak dobré, že bychom se divili, kdyby se tento recept na kuřecí prsa nestal vaším oblíbeným. Navíc potřebujete jen pár surovin a skvělé jídlo je na stole během chvíle.
Ingredience na kuřecí prsa s hořčicí v troubě
- 125 g mozzarelly nakrájené na malé kousky
- 50 g čedaru, nastrouhaného
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 kuřecí prsní řízky
- 8 plátků uzené slaniny
Postup na kuřecí prsa s hořčicí v troubě
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Smíchejte sýry a hořčici. Do každé strany kuřecích prsou udělejte zářez a naplňte je hořčičnou směsí.
- Každé plněné kuřecí prso obalte 2 proužky slaniny – ne příliš pevně, ale tak, aby kuře drželo pohromadě.
- Okořeňte, položte na plech a pečte 20-25 minut.
- Jako přílohu můžete podávat třeba bramborovou kaši nebo batátové hranolky.
Recept na kuřecí prsa ve smetanové omáčce
Stýská se vám po létě? Toto jednoduše ochucené kuře s krásnými, zralými cherry rajčátky ve smetanové omáčce vám zaručeně zachutná. Přidáním pesta získáte další vrstvu oříškové chuti.
Ingredience na kuřecí prsa ve smetanové omáčce
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 kuřecí prsa
- 200 g balení cherry rajčat
- 3 lžíce pesta
- 3 lžíce crème fraîche
- čerstvá bazalka
Postup na kuřecí prsa ve smetanové omáčce
- Na pánvi, nejlépe nepřilnavé, rozehřejte olej. Přidejte kuře a smažte ho bez pohybu, dokud nezíská trochu barvy. Kuře otočte a opečte z druhé strany. Pokračujte ve vaření 12-15 minut, dokud není kuře propečené. Vše dochuťte trochou soli a pepře.
- Rozpulte rajčata, vhoďte je do pánve a pár minut je míchejte, dokud nezačnou měknout.
- Snižte teplotu a vmíchejte pesto a crème fraîche, až vznikne omáčka.
- Posypte ji několika lístky bazalky a podávejte s rýží a salátem nebo kaší a brokolicí.
Na závěr
Tyto snadné a rychlé recepty na kuřecí maso vás během chvil přenesou do slunné Itálie a Středomoří, i když budete třeba na chalupě. Stačí ke kuřeti přidat rajčata, mozzarellu a bazalku, otevřít lahev vychlazeného bílého vína a užít si atmosféru jako na dovolené.
Jako bonus je, že u těchto receptů nestrávíte dlouhou dobu přípravou, což potěší každou kuchařku i kuchaře.