Pokud potřebujete rychlou večeři nebo oběd, který si můžete bez problémů vzít i do práce a přihřát, je tento tofu recept pro vás ideálním řešením.
Rychlý brokolice – tofu recept bez kravského mléka
Kromě toho, že je tento tofu recept rychlý, má i další přednosti. Je postaven na zdravých ingrediencích a svým složením připomíná známé recepty asijské kuchyně.
Ingredience
- 100 g pražených neslanch arašídů (rozdrtit)
- 1 PL sezamového oleje
- 1 lžička hnědého cukru
- ½ lžičky červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 100 ml sojového nápoje (mléka)
- sójová omáčka
- 800 g brokolice
- 4 jarní cibulky
- 400 gramů tofu natural nebo marinované
- 7 PL olivového oleje
- 100 ml zeleninového vývaru
- 100 ml vody
Postup
- Na malé pánvi zkaramelizujeme cukr na středním plameni. Přidáme kari pastu, sezamový olej, drcené arašídy, kokosové mléko a asi 100 ml vody. Přivedeme k varu, přidáme sójový nápoj a necháme vařit nazakryté asi 10 minut. Nakonec přidáme sójovou omáčku podle chuti. Omáčku odložíme na později.
- Tofu nakrájíme na středně velké kostky. V připravené pánvi nebo ve woku rozpálíme 4 lžíce oleje a tofu v něm smažíme dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce, která vsákne tuk.
- Z použité pánve vylijeme olej a vytřeme vnitřek papírovou utěrkou. Jarní cibulky rozřízneme po délce tak, aby vznikly asi 10 cm dlouhé pásky.
- Do pánve opět dáme 3 lžíce lžíce oleje, rozehřejeme na vyšší teplotu, vložíme připravenou brokolici a nakrájenou cibulku. Smažíme asi 4 minuty při vysoké teplotě. Zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a dále vaříme na mírném ohni po dobu 3 minut. Na závěr přimícháme osmažené tofu a dochutíme sójovou omáčkou a pokračujeme ve vaření po dobu dalších 2 minut.
- jako příloha se hodí rýže (zejména basmati) nebo čínské nudle.
- Na talíř si připravte přílohu, přidejte tofu se zeleninou a celé to zalijte teplu arašídovou omáčkou.
Pokud si hlídáte hmotnost, můžete namísto klasické přílohy zvolit salát z čerstvé zeleniny. Tofu je dostatečně vydatné, abyste získali potřebnou energii z bílkovin. Brokolice si zase uchovává vysoký obsah vitamínu C i přes tepelnou úpravu.