Vánoční linecké cukroví bez rybízové zavařeniny? Nemožné. Právě teď je ten čas, kdy na zahrádkách dozrávají střapečky bobulek, které není třeba nijak zvlášť představovat. Rybíz je součástí našich zahrad odedávna a kromě přímé konzumace se hodí na sirupy a do džemů, na koláče či ovocné rosoly. A také na nápoj mého dospívání rybízové víno.
Navíc je rybíz nesmírně zdravý. V titulku chybí jeho nejzdravější zástupce – černý rybíz. Pyšní se enormně vysokým obsahem vitaminu C – 100 až 300 mg na 100 g – a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek jako málokteré ovoce.
Ne každému vyhovuje jeho chuť, ale červený a bílý rybíz se vyplatí jíst vždy, když máte tu možnost. Posuďte sami, rybíz:
- silně podpoří obranyschopnost těla
- „chytá“ volné radikály a bojuje proti rakovinovému bujení
- má protizánětlivé účinky
- posiluje cévy
- upravuje trávení
- má blahodárný vliv na ledviny a močové cesty
- je účinný v boji s průjmem
- slouží jako prevence osteoporózy
- normalizuje hladinu cukru v krvi…
A to by byl hřích nevyužít. Taky je málo kalorický a podporuje látkovou výměnu, takže je skvělým pomocníkem při hubnutí. A v neposlední řadě má upokojující vliv na nervovou soustavu, a to je v dnešní době neocenitelné.