Rybí polévka

Krémová rybí polévka s treskou nebo bílou rybou, bramborami, cibulí, škeblovou šťávou a smetanou.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 2 středně velké žluté cibule, nakrájené
  • 1/2 šálku suchého bílého vína – volitelně
  • 3 velké brambory, oloupané a nakrájené na 3/4 palcové kostky
  • 2 šálky škeblové šťávy
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička starého zálivu (lze použít trochu papriky a špetku kajenského pepře) – volitelně
  • 900 g tresky nebo jiné bílé ryby, vykostěné, filety nakrájené na dvoucentimetrové kousky
  • 1 a 1/2 šálku husté smetany
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Na dně velkého hrnce rozehřejte olej a máslo na střední teplotu.
  2. Přidejte cibuli a vařte ji do změknutí, asi 5 minut.
  3. Přidejte víno, pokud používáte, a zvyšte teplotu, vařte odkryté, dokud se víno nezredukuje na polovinu.
  4. Pokud víno nepoužijete, přidejte v dalším kroku 1/4 šálku vody se škeblovou šťávou.
  5. Přidejte brambory, škeblovou šťávu, bobkový list, tymián, sůl a pepř a koření Old Bay.
  6. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a přikryté vařte, dokud nejsou brambory téměř hotové, asi 10-15 minut.
  7. V samostatném hrnci zahřejte smetanu na páru (ne do varu).
  8. Přidejte rybu do hrnce s bramborami a přidejte ohřátou smetanu. Vraťte na sporák.
  9. Vařte na mírném ohni, odkryté, dokud není ryba uvařená, asi 10 minut.
  10. Dávejte pozor na teplotu! Pokud používáte přímo hustou smetanu, měli byste se snáze vyhnout srážení, i když se polévka začne vařit.
  11. Pokud však nahradíte polotučnou smetanu, polotučnou smetanu nebo mléko, směs se pravděpodobně srazí, pokud se přiblíží bodu varu.
  12. Udržujte teplotu tak, aby se polévka sotva dusila, ale nevařila.
  13. Když je ryba právě uvařená, stáhněte ji z ohně.
  14. Vmíchejte petrželku. Chuť polévky se zlepší, pokud ji před podáváním necháte 30 minut odstát.
  15. Podávejte s křupavým chlebem nebo ústřicovými krekry.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang