Tento jednoduchý rybí koláč připravíte snadno a rychle. Rozdělte ho do formiček a zmrazte pro rychlou přípravu jídla, až bude potřeba, nebo ho uvařte ve velkém pekáči pro dokonalou rodinnou večeři.
Ingredience
- 1 kg oloupaných a rozpůlených brambor
- 400 ml mléka
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 4 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 320–400 g směsi ryb (treska, losos, uzená treska atd.)
- 1 lžička dijonské hořčice
- malý svazek pažitky, jemně nasekané
- hrst mražené kukuřice
- hrstka mraženého hrášku
- hrst strouhaného čedaru
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C (ventilátor 180 °C).
- Vložte 1 kg oloupaných a rozpůlených brambor do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly zakryté. Přiveďte je k varu a vařte, dokud nezměknou.
- Po uvaření je důkladně slijte a rozmačkejte s trochou mléka a kouskem másla. Dochuťte mletým černým pepřem.
- Na pánev dejte 25 g másla, 25 g hladké mouky a 4 jemně nakrájené jarní cibulky a za pravidelného míchání mírně zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Vařte 1–2 minuty.
- Postupně zašlehejte 400 ml mléka pomocí metly. Přiveďte k varu a míchejte, aby se na dně pánve neudělaly hrudky a nepřichytily se. Vařte 3–4 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Sundejte z plotny a vmíchejte rybí maso, 1 lžičku dijonské hořčice, malý svazek jemně nasekané pažitky, hrst kukuřice a hrst hrášku.
- Lžící rozdělte omáčku do formiček nebo ji dejte celou do pekáče.
- Navrch nandejte brambory a posypte je hrstí strouhaného čedaru.
- Vložte do trouby na 20–25 minut, nebo dokud nezezlátnou okraje.