rybi-kari

Toto voňavé rajčatovo-kokosové kari s kousky vločkovité bílé ryby si ihned zamilujete.

Ingredience

Na rybu:

  • 225 g pevných bílých ryb (například grouper, tilapie nebo treska), nakrájených na 5 cm kousky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kašmírského chilli nebo ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžička mleté kurkumy
  • 3 lžíce oleje z hroznových semínek nebo rostlinného oleje

Na kari a sestavení:

  • 3 lžíce oleje z hroznových semínek nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička hnědých hořčičných semínek
  • 3-4 čerstvé nebo sušené listy kari (nepovinné)
  • ½ lžička asafetidy (nepovinné)
  • 7 cm kousek zázvoru, oloupaný, jemně nastrouhaný
  • 5 stroužků česneku, jemně nastrouhané
  • jedlá sůl
  • 1 velká červená cibule, nakrájená
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 plechovka (397 g) drcených rajčat
  • 1,4 kg neslazeného kokosového mléka (ne nízkotučného)
  • 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • na tenké plátky nakrájená červená cibule, lístky koriandru s jemnými stonky, vařená rýže basmati, divoká rýže nebo teplý naan a klínky limetky (k podávání)

Recept je na 4 porce.

Postup

Ryba:

  1. Ve středně velké míse smíchejte rybu, sůl, mleté chilli a kurkumu a rukama rybu jemně promíchejte, aby se rovnoměrně obalila v koření.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Pracujte po částech, abyste se vyhnuli přeplnění, a opékejte kousky ryby, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty z každé strany (ryba nebude propečená celá). Rybu přendejte na talíř.

Kari a sestavení:

  1. Ve středně velké holandské troubě nebo jiném těžkém hrnci rozehřejte na středně vysoké teplotě olej z hroznových semínek.
  2. Do hrnce přidejte několik hořčičných semínek.
  3. Když semínka začnou kmitat a praskat, snižte teplotu na střední a přidejte listy kari (pokud používáte), asafetidu (pokud používáte) a zbývající hořčičná semínka.
  4. Hrnec přikryjte a za stálého míchání vařte koření, dokud hořčičná semínka nezačnou postupně praskat, asi 30 sekund.
  5. Odklopte hrnec a vraťte oheň na středně vysokou teplotu. Přidejte zázvor a česnek a za stálého míchání vařte, dokud nezačnou hnědnout, asi 1 minutu.
  6. Přidejte nakrájenou cibuli a velkou špetku soli a vařte za častého míchání a v případě potřeby snižte teplotu, abyste zabránili připalování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu a nebude zavařená, 7-9 minut.
  7. Vmíchejte kurkumu, pak rajčata a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud rajčata nezískají lesk a neztmavnou a olej se nezačne oddělovat od okrajů hrnce, 5-7 minut.
  9. Přidejte kokosové mléko a vývar a promíchejte.
  10. Osolte.
  11. Kari přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou.
  12. Přikryjte a za občasného míchání vařte 10 minut, aby se nepřichytilo.
  13. Přidejte rybu do kari. Vraťte do mírného varu a vařte, dokud není ryba uvařená a snadno se vločkuje vidličkou, asi 4 minuty.
  14. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  15. Rybí kari rozdělte do misek. Na vrchní stranu dejte na plátky nakrájenou červenou cibuli a koriandr.
  16. Podávejte s rýží a plátky limetky na vymačkání.

TIP: Pokud chcete tento recept připravit s předem připraveným kari, přiveďte 2 šálky kari k mírnému varu v hrnci na středně nízkém ohni, pak do pánve přidejte opečenou rybu a vařte, dokud není neprůhledná a snadno se vločkuje.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang