Vyzkoušejte tento lahodný koláč. Ačkoli obsahuje med, není přeslazený a proto zachutná i zarytým odpůrcům sladkých moučníků.
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 hrnek medu
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku obyčejného jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvé ovoce a další med na ozdobu
- Nasekané pistácie (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte kulatou litinovou formu na koláč.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a med, dokud se nespojí. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání je dobře rozšlehejte. Vmíchejte jogurt a vanilku.
- V jiné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl; přidejte ji do máslové směsi. Těsto přeneste do připravené formy.
- Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 30-35 minut. Nechte úplně vychladnout na mřížce. Podávejte s ovocem, dalším medem a případně ozdobené nasekanými pistáciemi.