Recept na křehké jehněčí kolínko pomalu dušené s čerstvým rozmarýnem, česnekem, rajčaty a červeným vínem. Výborně se podává s polentou nebo pečenou česnekovou bramborovou kaší. Je to fantastický pokrm pro společnost, protože veškerá příprava je hotová hned na začátku. Stačí jen počkat.
Ingredience
- 6 jehněčích kolínek
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 velké mrkve nakrájené na kolečka o velikosti 0,5 cm
- 2 cibule nakrájené na kousky
- 10 stroužků česneku, mletých
- 1 láhev (750 ml) červeného vína
- 1 plechovka (794 g) celých loupaných rajčat se šťávou
- 1 plechovka (300 g) kondenzovaného kuřecího vývaru
- 1 plechovka (300 g) hovězího vývaru
- 5 lžiček nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Jehněčí kolínka osolte a opepřete.
- Ve velkém těžkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
- Po částech opékejte jehněčí kýty ze všech stran dohněda, asi 8 minut.
- Přendejte je na talíř a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte mrkev, cibuli a česnek a na středním plameni je smažte dozlatova asi 10 minut.
- Vmíchejte víno, rajčata, kuřecí vývar, hovězí vývar, rozmarýn a tymián.
- Vraťte kýty do hrnce a přitlačte je, aby byly ponořené.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou.
- Přikryjte a vařte, dokud maso nezměkne, přibližně 2 hodiny.
- Odstraňte pokličku a nechte vařit, aby se chutě zkoncentrovaly, asi 20 minut.
- Přendejte kýty na talíř a přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé.
- Pokračujte ve vaření omáčky, dokud nezhoustne, asi 15 minut.
- Před podáváním je přelijte lžící.