Recept na rozmarýnem dušené jehněčí kolínka

Hlavní jídlaJehněčí masoMasoSlané receptyVíno
rozmarynem-dusene-jehneci-kolinka

Recept na křehké jehněčí kolínko pomalu dušené s čerstvým rozmarýnem, česnekem, rajčaty a červeným vínem. Výborně se podává s polentou nebo pečenou česnekovou bramborovou kaší. Je to fantastický pokrm pro společnost, protože veškerá příprava je hotová hned na začátku. Stačí jen počkat.

Ingredience

  • 6 jehněčích kolínek
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 velké mrkve nakrájené na kolečka o velikosti 0,5 cm
  • 2 cibule nakrájené na kousky
  • 10 stroužků česneku, mletých
  • 1 láhev (750 ml) červeného vína
  • 1 plechovka (794 g) celých loupaných rajčat se šťávou
  • 1 plechovka (300 g) kondenzovaného kuřecího vývaru
  • 1 plechovka (300 g) hovězího vývaru
  • 5 lžiček nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu

Recept je na 6 porcí.

Postup

  1. Jehněčí kolínka osolte a opepřete.
  2. Ve velkém těžkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
  3. Po částech opékejte jehněčí kýty ze všech stran dohněda, asi 8 minut.
  4. Přendejte je na talíř a dejte stranou.
  5. Do hrnce přidejte mrkev, cibuli a česnek a na středním plameni je smažte dozlatova asi 10 minut.
  6. Vmíchejte víno, rajčata, kuřecí vývar, hovězí vývar, rozmarýn a tymián.
  7. Vraťte kýty do hrnce a přitlačte je, aby byly ponořené.
  8. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou.
  9. Přikryjte a vařte, dokud maso nezměkne, přibližně 2 hodiny.
  10. Odstraňte pokličku a nechte vařit, aby se chutě zkoncentrovaly, asi 20 minut.
  11. Přendejte kýty na talíř a přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé.
  12. Pokračujte ve vaření omáčky, dokud nezhoustne, asi 15 minut.
  13. Před podáváním je přelijte lžící.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang