Vyzkoušejte recept na plněné pečené cukrovinky. Kromě rohlíčků Rugelach můžete zkusit i tradiční vanilkové rohlíčky.
Ingredience
- 250 g smetanového sýra pokojové teploty
- 220 g másla, pokojové teploty
- 100 g cukru plus 9 lžic
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 280 g hladké mouky
- 50 g světle hnědého cukru
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 120 g sultánek
- 120 g vlašských ořechů, jemně nasekaných
- 120 g meruňkové zavařeniny, rozmixované v kuchyňském robotu
- 1 vejce rozšlehané s 1 lžící mléka na vaječný krém
Postup
- Sýr a máslo utřete v míse do světlé pěny. Přidejte 50 g cukru, sůl a vanilku. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte hladkou mouku a míchejte, dokud se nespojí.
- Vyklopte těsto na dobře pomoučenou desku a vyválejte z něj kouli. Kouli rozkrojte na čtvrtiny, každý kus zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Na přípravu náplně smíchejte 6 lžic cukru, hnědý cukr, 1/2 lžičky skořice, sultánky a vlašské ořechy.
- Na dobře pomoučené desce vyválejte každou kuličku těsta na 18cm kruh.
- Těsto potřete 2 lžícemi meruňkové zavařeniny a potřete 50 g náplně. Náplň lehce vtlačte do těsta. Kruh rozkrojte na 12 stejných klínů, přičemž celý kruh rozkrojte na čtvrtiny a každou čtvrtinu pak na třetiny.
- Každý klín srolujte od širšího okraje. Sušenky položte špičkami pod sebe na plech vyložený pečicím papírem. Chlaďte 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Každou sušenku potřete vaječným krémem. Smíchejte 3 lžíce cukru a 1 lžičku skořice a posypte jimi sušenky. Pečte 15 až 20 minut, dokud lehce nezhnědnou.
- Vyjměte na mřížku, nechte vychladnout a podávejte.