Sytá zeleninová večeře, která dává základnímu receptu na rizoto podzimní nádech.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 kg máslové dýně, oloupané a nakrájené na kousky.
- 3 lžíce olivového oleje
- svazek šalvěje, natrhané listy, polovina nahrubo nasekaná, polovina ponechaná vcelku
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 300 g rýže na rizoto (zde použita rýže arborio)
- 1 malá sklenička bílého vína
- 50 g parmezánu nebo jeho vegetariánské alternativy, jemně nastrouhaného
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Dýni orestujte na 1 lžíci oleje spolu s nasekanou šalvějí.
- Rozsypte je do mělkého pekáče a pečte 30 minut, dokud nezhnědnou a nezměknou.
- Zatímco se dýně peče, připravte rizoto.
- Vývar přiveďte k varu a udržujte na mírném ohni.
- V samostatné pánvi rozpusťte na mírném ohni polovinu másla.
- Vmíchejte cibuli a za občasného míchání ji 8-10 minut mírně vařte, dokud nezměkne, ale nezbarví se.
- Rýži vmíchejte do cibule, dokud se zcela neobalí v másle, a pak ji průběžně míchejte, dokud se rýže neleskne a okraje zrn nezačnou být průhledné.
- Přilijte víno a vařte, dokud se zcela neodpaří.
- Přidejte po naběračkách vývar a za stálého míchání vařte rýži na mírném ohni 25-30 minut, dokud není uvařená al dente (s mírně pevným škrobovým kouskem uprostřed).
- Rizoto by mělo být krémové a lehce polévkové.
- Současně jemně osmahněte celé lístky šalvěje na troše olivového oleje, dokud nebudou křupavé, a poté je odložte na kuchyňský papír.
- Když je dýně uvařená, polovinu z ní rozmačkejte na hrubé pyré a polovinu nechte vcelku.
- Když je rizoto právě hotové, vmíchejte pyré, přidejte sýr a zbylé máslo a nechte několik minut odpočinout.
- Rizoto podávejte posypané celými kousky dýně a křupavými lístky šalvěje.