Tento recept na bezmasé jídlo je jednoduché na rizoto z divokých hub je tak bohatě aromatický, že si budete chtít najít jakoukoli záminku, abyste si ho mohli zopakovat.
Ingredience
- 450 g divokých hub
- 8 lžic másla
- 2 malé šalotky, mleté
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 3/4 šálku suchého bílého vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
- 1 1/2 šálku rýže Arborio od Lundberg Family Farm
- 1 šálek husté smetany
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu
- čerstvá mletá petržel, nepovinně
Recept je na 6 porcí.
Postup
- V malém hrnci zahřejte vývar na mírném ohni.
- V těžké pánvi rozpusťte na středním ohni polovinu másla. Přidejte houby a šalotku a restujte je do změknutí, asi 8 minut. Přidejte česnek, snítky tymiánu, sůl a pepř a míchejte další minutu. Houbovou směs vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve na středním plameni přidejte zbývající máslo. Po rozpuštění přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být průsvitná, asi 3-4 minuty.
- Přidejte ¾ šálku suchého bílého vína a citronovou šťávu a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina nevstřebá. Přidejte houbový vývar nebo 1 šálek zeleninového vývaru a míchejte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Pokračujte v přidávání vývaru po 1 šálku a míchejte, dokud se tekutina téměř nevstřebá. (Tento krok trvá 20-25 minut.)
- Přidejte směs hub do rýže a promíchejte. Jemně vmíchejte hustou smetanu a parmezán a vařte dalších 5 minut na mírném ohni. Rizoto by mělo být krémové, ale pevné na skus.
- Rizoto přendejte do servírovací mísy a posypte čerstvě mletým pepřem, strouhaným parmezánem a čerstvou petrželkou.
TIP: Pokud máte rádi žampiony vyzkoušejte i klasický recept na pravé italské rizoto s houbami.