Rillette je masová pomazánka, která patří ke specialitám francouzské gastronomie. Připravuje se nejčastěji z vepřového bůčku. Varianta z uzeného lososa je výbornou lehkou svačinou, která se hodí i na sváteční stůl.
Rillettes připravené z lososa by se zjednodušeně dalo nazvat rybí pomazánkou. K servírování se hodí čerstvá bageta, zelenina a bylinky.
Ingredience:
- losos uzený v teplém kouři
- šalotka
- pažitka
- olivový olej
- citronová šťáva
- plátek cukety
- med
- dijonská hořčice
- slunečnicový olej
- kopr
Postup:
Ještě teplého losososa uzeného v teplém kouři rozebrat na šupinky a smíchat se šalotkou, pažitkou, olivovým olejem a citrónovou šťávou. Kuchyňským kroužkem tvarovat porci rilletu a poté obtočit plátkem cukety, který je předem namarinovaný olivovým olejem, solí a pepřem.
Med smíchat s hořčicí a za stálého míchání přidat postupně slunečnicový olej. Dochutit podle potřeby koprem, citrónovou štávou a pokud je omáčka moc hustá, zředit vodou.