Mám pro vás jeden menší typ na víkendovou snídani a slabším povahám by ten příval chuti na sladké třeba nemusel udělat dobře. Inovativnost receptu sice není převratná, ale svým blízkým jím o víkendovém ránu úsměv na tváři zaručeně vykouzlíte! Tak přimhuřte oko a nechte si chutnat a připravte si skvělé těsto na lívance.
Ricottovo-podmáslové kakaové lívanečky s vanilkovým krémem a ovocem
Ingredience:
- 250 g ricotty
- 250 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 160 g špaldové mouky
- 15 g holanského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- 1 – 2 hrnky čerstvého nebo mraženého bobulového ovoce
Vanilkový krém:
- 150 g řeckého jogurtu
- 100 g lučiny
- 1 lžička vanilkové pasty
Borůvková omáčka:
- hrst mražených borůvek
- borůvkový, javorový nebo agávový sirup
K podávání:
- borůvky
- maliny
- červený rybíz
Postup
Ricottu, podmáslí, vanilkový extrakt a žloutky šlehejte, dokud se nespojí v krásně hladkou směs. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a přidejte cukr. Sypkou směs vmíchejte do tekuté a dokonale spojte. Bílky se solí vyšlehejte do pevného sněhu a ručně stěrkou vmíchejte do kakaového těsta. Nakonec do těsta přimíchejte bobulové ovoce. Rozpalte pánev a lžící tvořte na rozpálené pánvi lívanečky a opékejte dozlatova z obou stran.
Podávejte s vanilkovým krémem připraveným smícháním jogurtu, lučiny (či krémového sýra) a vanilkové pasty (tu lze nahradit dření vanilkového lusku a špetkou cukru nebo s přivřenýma očima i vanilkovým cukrem) a borůvkovou omáčkou připravenou z lehce rozvařených borůvek a vašeho oblíbeného sirupu. Ozdobte ovocem podle vaší chuti.
Tak pěkný závěr pracovního týdne (ehm, ten lehký nesoulad slov pěkný a pracovní se vám nezdá) a pokud tu u toho počítače nepojdu krutou smrtí, tak se o víkendu vrátím! A se mnou. přijde zákon! No dobře, tak se mnou. přijde jídlo.