Připravte si teplou večeři z kuřecího masa, brokolice a rýže.
Ingredience
- 450 g kuřecích prsou (asi 2 prsa), nakrájených na kostky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 cm kousek oloupaného čerstvého zázvoru, mletý
- 15 ml sójové omáčky
- 25 g krystalového cukru
- 10 g lžičky kukuřičné mouky
- 7 g soli a čerstvě mletého černého pepře
- 15 ml suchého sherry
- 15 ml tmavého sezamového oleje
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 450 g brokolice, ořezané nakrájené stonky (asi 0,5 cm silné) a středně velké růžičky (obě části nechte oddělené)
- Návrh na servírování: rýže
Postup
- V míse smíchejte kuřecí maso s přibližně polovinou česneku a zázvoru, sójovou omáčkou, cukrem, 1 lžičkou kukuřičné mouky, 5 g soli, sherry a sezamovým olejem. Marinujte při pokojové teplotě po dobu 15 minut. Zbylou kukuřičnou mouku smíchejte s 80 ml vývaru nebo vody.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokém ohni. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a zahřejte. Přidejte stonky brokolice a za stálého míchání smažte 1 min. Přidejte růžičky a zbývající česnek, zázvor, 30 ml vody a podle chuti osolte a opepřete.
- Smažte, dokud není brokolice jasně zelená, ale stále křupavá, asi 2 minuty. Přendejte ji na talíř.
- Opět rozehřejte pánev a přidejte další 2 lžíce oleje. Přidejte kuře a smažte, dokud kuře neztratí syrovou barvu a trochu nezhnědne, 3 až 4 minuty.
- Vraťte brokolici na pánev a promíchejte, aby se prohřála. Vmíchejte rezervovanou směs kukuřičné mouky a přiveďte k varu, aby zhoustla. V případě potřeby přidejte více vody, abyste omáčku zředili.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Smaženou omáčku vyklopte na talíř nebo rozdělte na 4 talíře, podávejte s rýží.