Zeleninové pokrmy jsou skvělé a poskytují nekonečný prostor pro experimentování. Překvapivě jsou právě nevšední kombinace těmi nejlepšími. Nebojte se kombinování nových a na první pohled nesourodých surovin, uvidíte, že si je nakonec zamilujete.
Vyzkoušejte dnes například spojení červené řepy s kokosovým mlékem a připravte si báječné rizoto, kterým ohromíte i leckterého odpůrce zdravé výživy.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 1 šálek hnědé kulatozrnné rýže
- 1 větší pečená řepa
- 1 šalotka
- ghí/kokosový olej
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 šálek zeleninového vývaru (vody)
- limetová šťáva
- sůl, pepř
- tymián
A jak dál?
Postup přípravy
Rýži nejprve pod tekoucí vodou důkladně propláchneme. Na ghí nebo kokosovém oleji si mezitím zpěníme na jemno nakrájenou šalotku, po chvíli k ní přisypeme rýži, tymián a necháme ještě tak minutku společně restovat. Zalijeme jedním šálkem horkého zeleninového vývaru a necháme na mírném ohni pod pokličkou vařit. Zatímco se vaří rýže, rozmixujeme pečenou řepu společně s kokosovým mlékem na hladké pyré.
Pokud už se vývar vyvařil a rýže je uvařená tak říkajíc na skus, přilijeme řepné pyré a necháme opět tekutinu vyvařit. Hotové rizoto dochutíme pořádnou dávkou limetové šťávy, osolíme, opepříme a můžeme podávat.