Recept na řemeslný chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
remeslny-chleb-2

K přípravě tohoto řemeslného chleba potřebujete pouze 4 jednoduché ingredience. Tento recept na domácí chléb, který je uvnitř žvýkavý a na povrchu křupavý, je tak snadný, že ho zvládne každý.

Ingredience

  • 450 g chlebové mouky
  • 2 a ¼ lžičky instantního droždí
  • 10 g soli
  • 360 ml teplé vody o teplotě kolem 50 °C

Postup

  1. Do velké mísy přidejte mouku, droždí a sůl a promíchejte je velkou dřevěnou lžící. Vmíchejte vodu, dokud směs není velmi lepivá a nezůstávají v ní žádné hrudky mouky. Přikryjte a postavte na teplé místo bez průvanu, dokud se objem těsta nezdvojnásobí, přibližně 1,5 až 2 hodiny.
  2. Předehřejte troubu na 230 °C. Vložte velkou holandskou troubu s poklicí do trouby alespoň na 30 minut.
  3. Lehce pomoučenýma rukama sáhněte po jedné straně těsta až na dno mísy, vytáhněte ho nahoru a protáhněte okraj těsta přes střed k protější straně.
  4. Otočte mísu o 90 stupňů a opakujte přeložení a otočení, přičemž pracujte v kruhu kolem těsta, dokud těsto nezačne držet tvar, což je asi 8 až 10 otočení. Veškeré švy uprostřed těsta sepněte.
  5. Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a položte ho švem dolů. Vytvarujte kulatý bochník. Přeneste těsto na pečící papír a posypte ho moukou. Na 10 minut ho volně přikryjte fólií nebo utěrkou.
  6. Ostrým nožem nebo chlebovou plackou nařízněte na horní straně těsta asi 0,5 cm hluboký řez. Velmi opatrně vložte těsto i s pečícím papírem přímo do předehřáté holandské trouby. Přiklopte pokličkou.
  7. Pečte 30 minut. Odstraňte pokličku a pečte, dokud těsto nezezlátne, přibližně dalších 15 až 17 minut.
  8. Opatrně vyjměte chléb z holandské trouby a před krájením jej položte na mřížku, aby vychladl alespoň 20 minut.

TIP: Podávejte s čerstvou domácí pomazánkou sloní žrádlo – zaručeně si pochutnáte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang