Dezert Red Velvet je mnohem víc než jen vanilkový dort obarvený do červena. Podle tohoto receptu připravíte nejlepší Red Velvet dort s vynikající máslovou, vanilkovou a kakaovou chutí a lahodnou chutí podmáslí.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 30 minut
- Ostatní: 2 hodiny
- Celkem: 3 hodiny
Ingredience na dort
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 polévkové lžíce neslazeného přírodního kakaového prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 šálky cukru krystal
- 1 šálek řepkového nebo rostlinného oleje
- 4 velká vejce, pokojové teploty a oddělená
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička destilovaného bílého octa
- tekuté nebo gelové červené potravinářské barvivo
- 1 šálek (240 ml) podmáslí, pokojová teplota
Ingredience na polevu
- 450 g tučné smetany
- 3/4 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 5 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- špetka soli podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a vymažte ho tukem. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, kakaový prášek a sůl. Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem s lopatkami šlehejte máslo a cukr společně na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
- Přidejte olej, žloutky, vanilkový extrakt a ocet a šlehejte 2 minuty při vysokém stupni. Bílky dejte stranou. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady ve 2-3 přídavcích střídavě s podmáslím. Přišlehejte požadované množství potravinářského barviva, jen dokud se nespojí.
- Šlehejte 4 bílky na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří nadýchané špičky, asi 3 minuty. Jemně vmíchejte do dortového těsta.
- Těsto rozdělte do dortových forem. Pečte 30-32 minut nebo dokud vršky koláčů při jemném dotyku nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte dorty z trouby a nechte je zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce. Korpusy musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat.
- V ručním nebo stojanovém mixéru s nástavcem na šlehání nebo s pádly vyšlehejte smetanu a máslo ve velké míse při středně vysokých otáčkách dohladka, asi 2 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3 minuty, dokud se krém zcela nespojí.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru nebo špetku soli navíc, pokud je poleva příliš sladká. Poleva by měla být měkká, ale ne řídká.
- Z dortů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha. Hotový dort red velvet vyhoďte nebo jej nadrobte.
- Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích.
- Před krájením dejte dort alespoň na 30-60 minut do chladničky. Dort tak při krájení lépe drží tvar.
- Zbytky dortu pevně přikryjte a uložte do chladničky na 5 dní.