Upečte si jako pozornost várku červených sametových košíčků. Upečte si je a podávejte ideálně s šálkem kávy.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 15 minut
- Počet porcí: 12 porcí
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička sody
- 50 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1 lžička vanilkové pasty
- 100 ml podmáslí nebo kefíru
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
Na tvarohovou polevu:
- 100 g změklého másla
- 225 g moučkového cukru
- 100 g plnotučného smetanového sýra, rozmíchaného do pěny
Postup
- Vyložte formu na košíčky.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, kakao, sodu a špetku soli a promíchejte.
- Máslo a cukr ušlehejte pomocí stojanového mixéru nebo elektrického ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny.
- Poté přimíchejte vejce, vanilku, podmáslí, olej a ocet, dokud se nespojí.
- Postupně vmíchejte mokré přísady do suchých.
- Po spojení vmíchejte červené potravinářské barvivo, dokud nezískáte sytě červenou směs.
- Těsto rozdělte do košíčkových forem a pečte 15 minut.
- Zatímco košíky chladnou, připravte polevu.
- Máslo a moučkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem nebo ručně, dokud nebudou světlé a nadýchané (asi 3 minuty).
- Poté ještě 1-2 minuty šlehejte smetanový sýr, dokud se dobře nespojí.
- Po vychladnutí košíčků potřete tvarohovou polevou pomocí zdobicího sáčku