Nadýchané a vlhké máslové cupcaky Red Velvet s pikantní polevou ze smetanového sýra, která jim dodává punc dokonalosti.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 20 minut
  • Počet porcí: 14 cupcaků

Ingredience

  • 2 velká vejce o pokojové teplotě rozdělená na žloutky a bílky
  • 1 a 1/3 šálku univerzální mouky
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžičky přírodního neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku nesoleného změklého másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 šálku řepkového nebo rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky destilovaného bílého octa
  • tekuté nebo gelové červené potravinářské barvivo
  • 1/2 šálku podmáslí
  • tvarohová poleva na ozdobu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Formu na muffiny nebo cupcaky vyložíme košíčkovými vložkami.
  2. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem vyšleháme po dobu 2-3 minut 2 bílky ve středně velké míse na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří měkké špičky. Dáme stranou.
  3. Prosejeme mouku a kukuřičný škrob a ujistíme se, že jsou rovnoměrně spojeny. Společně s jedlou sodou, kakaovým práškem a solí je prošleháme ve střední míse a odložíme stranou.
  4. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem s pádly vyšleháme po dobu 1 minuty máslo na vysoké rychlosti do hladké a krémové konzistence. Přidáme cukr a šleháme při vysoké rychlosti 2 minuty, dokud se krém poměrně dobře nespojí.
  5. Podle potřeby seškrábeme stěny a dno mísy gumovou stěrkou. Přidáme olej a šleháme při vysoké rychlosti další 2 minuty. Máslo můžete vypadat jako „kusové“ a nemusí se s olejem zcela spojit, to je však normální a v pořádku.
  6. Přidáme 2 žloutky a vanilku. Šleháme na středně vysoké rychlosti dokud se nespojí. Podle potřeby opět seškrábneme gumovou stěrkou stěny a dno mísy. Přišleháme ocet a potravinářské barvivo, dokud nedosáhneme požadované barvy.
  7. Při nízkých otáčkách mixéru přidáváme suché přísady ve třech přídavcích střídavě s podmáslím. Začínáme a končíme suchými přísadami a každý přídavek mícháme jen do zapracování. Nepřeháníme to s mícháním.
  8. Vmícháme ušlehané bílky do těsta na košíčky. Těsto bude hedvábné a mírně husté. Pokud jsou v těstě stále kousky másla, tak to nevadí. Během pečení se uvnitř rozpustí.
  9. Lžící dáváme těsto do cupcakových formiček a naplníme je do jedné poloviny až dvou třetin. Pečeme 20-21 minut nebo dokud vršky cupcaků při jemném dotyku nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dáváme pozor, abychom cupcaky nebyly přepečené, aby se nevysušily. Necháme je 5 minut vychladnout na pánvi a poté je přeneseme na mřížku, aby zcela vychladly.
  10. Připravíme si tvarohovou polevu. Vychladlé cupcaky polijeme polevou bezprostředně před podáváním.

Tipy

  1. Cupcaky lze připravit 1 den předem, přikrýt a skladovat je při pokojové teplotě nebo v ledničce až 3 dny.
  2. Množství potravinářského barviva závisí jen na vás. Chcete-li získat opravdu tmavě červenou barvu, použijte alespoň 2 lžíce tekutého potravinářského barviva. Těsto barvěte tak dlouho, dokud nebudete s barvou spokojeni.
  3. Pro tento recept je nutné podmáslí. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, můžete si ho vyrobit. Do odměrky dejte 1 lžičku bílého octa nebo citrónové šťávy. Poté do stejné odměrky přidejte tolik plnotučného mléka, abyste měli 1/2 šálku. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang