Vrátili jste se z dovolené v Řecku, kde vám zachutnal lahodný řecký koláč Spanakopita? Připomeňte si chuť Řecka a koláče Spanakopita s naším jednoduchým receptem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
Ingredience
- Olivový olej (3 lžíce)
- Nakrájená cibule (1 ks)
- Nakrájená jarní cibulka (1 ks)
- Nasekaný česnek (2 stroužky)
- Nakrájený listový špenát (1 kg)
- Čerstvá petrželka (1/2 hrnku)
- Nakrájený sýr feta (1 hrnek)
- Sýr ricotta (1/2 hrnku)
- Vejce (2 ks)
- Těsto filo nebo listové těsto (8 plátů)
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Koláčovou formu vymažte olivovým olejem. Na pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli, jarní cibulku a česnek dohněda. Přidejte špenát a petrželku a vařte 2 minuty. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout. Ve středně velké míse smíchejte sýr feta, sýr ricotta a vejce, a přidejte ke špenátové směsi z pánve.
Do formy vložte plát těsta a potřete olivovým olejem. Položte další plát a opakujte ještě dvakrát. Přidejte směs špenátu a sýrů, přikryjte plátem těsta a potřete olivovým olejem. Postupně položte zbývající pláty těsta, přičemž jejich povrch vždy potřete olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 30 – 40 minut.