Když se nám v naší republice zasteskne po jižních končinách Středomoří, můžeme si náladu zlepšit novým receptem ze seriálu Sekáči – Řeckými kuličkami s fetou a cereální kaiserkou. Tento voňavý recept chutnající po slunném Řecku vás hned přenese do časů dovolených a zaslouženého relaxu.
A za vyzkoušení určitě stojí i dva předchozí „sekáči“ – voňavá plněná sekaná a staročeská bageta zdobená krůtími kuličkami. A pokud byste si z naší nabídky receptů z mletého masa prozatím nevybrali, už brzy se můžete těšit na další recept.
Ingredience
Budete potřebovat:
- 3/4 kg mletého vepřového masa (krkovice nebo směs plecka a libového bůčku)
- 5–6 sušených rajčat naložených v oleji
- 10 zelených oliv
- snítku rozmarýnu
- vejce
- 100 g fety
- sůl a pepř
K podávání:
- okurka
- hrst třešňových rajčátek
- 1/2 červené papriky
- 1 menší červená cibule
- 5–6 oliv
- olivový olej a citrónová šťáva
- cereální kaiserky
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Fetu nakrájejte na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Sušená rajčata a olivy nechte okapat a nakrájejte nadrobno. Oberte lístky rozmarýnu a velmi jemně je nasekejte.
Do mísy dejte mleté maso, vejce, osolte a opepřete a dobře promíchejte rukou. Přidejte rajčata, olivy a rozmarýn a zamíchejte. Ze směsi vytvořte na dlani placičku, do středu dejte kousek fety a vymodelujte kuličku tak, aby sýr nikde netrčel.
Kuličky pečte na plechu na pečení 10 minut při 200 stupních, poté stáhněte na 170 stupňů a pečte ještě 30 minut. Podávejte s řeckým salátkem – rajčátka rozčtvrťte, papriku a okurku nakrájejte na kostičky. Přidejte olivy.
Jemně osolte, přidejte olivový olej a citrónovou šťávu. Promíchejte. Navrch dejte pár jemných koleček červené cibule a rozdrobte fetu, kterou jste nespotřebovali do masových kuliček. Přikusujte třeba cereální kaiserku.