recke_kulicky_s_fetou_a-kaiserkou-1024x796-9763931

Když se nám v naší republice zasteskne po jižních končinách Středomoří, můžeme si náladu zlepšit novým receptem ze seriálu Sekáči – Řeckými kuličkami s fetou a cereální kaiserkou. Tento voňavý recept chutnající po slunném Řecku vás hned přenese do časů dovolených a zaslouženého relaxu.

A za vyzkoušení určitě stojí i dva předchozí „sekáči“ – voňavá plněná sekaná staročeská bageta zdobená krůtími kuličkami. A pokud byste si z naší nabídky receptů z mletého masa prozatím nevybrali, už brzy se můžete těšit na další recept.

Ingredience

Budete potřebovat:

  • 3/4 kg mletého vepřového masa (krkovice nebo směs plecka a libového bůčku)
  • 5–6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 10 zelených oliv
  • snítku rozmarýnu
  • vejce
  • 100 g fety
  • sůl a pepř

K podávání:

  • okurka
  • hrst třešňových rajčátek
  • 1/2 červené papriky
  • 1 menší červená cibule
  • 5–6 oliv
  • olivový olej a citrónová šťáva
  • cereální kaiserky
recke_kulicky_s_fetou_a-kaiserkou-1024x796-9763931

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Fetu nakrájejte na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Sušená rajčata a olivy nechte okapat a nakrájejte nadrobno. Oberte lístky rozmarýnu a velmi jemně je nasekejte.

Do mísy dejte mleté maso, vejce, osolte a opepřete a dobře promíchejte rukou. Přidejte rajčata, olivy a rozmarýn a zamíchejte. Ze směsi vytvořte na dlani placičku, do středu dejte kousek fety a vymodelujte kuličku tak, aby sýr nikde netrčel.

Kuličky pečte na plechu na pečení 10 minut při 200 stupních, poté stáhněte na 170 stupňů a pečte ještě 30 minut. Podávejte s řeckým salátkem – rajčátka rozčtvrťte, papriku a okurku nakrájejte na kostičky. Přidejte olivy.

Jemně osolte, přidejte olivový olej a citrónovou šťávu. Promíchejte. Navrch dejte pár jemných koleček červené cibule a rozdrobte fetu, kterou jste nespotřebovali do masových kuliček. Přikusujte třeba cereální kaiserku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang