Ingredience:
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 3 zrnka pepře
- sůl
- 3 sterilované okurky
- 1 lžička cukru
- 1-2 bobkové listy
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Cibuli nadrobno nasekáme a osmahneme na másle. Do cibule přidáme mouku a důkladným promícháním připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Přidáme nasekanou petržel a sůl a zvolna vaříme na menším plameni.
Oloupanou okurku zbavenou semínek nahrubo nastrouháme a přidáme do omáčky.
Vmícháme smetanu a pozvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec znojemskou omáčku dochutíme, solí, cukrem, octem a nasekaným koprem.
Tato znojemská okurková omáčka má široké možnosti využití. Můžeme ji podávat k vařenému, uzenému nebo pečenému masu, stejně jako k vařeným vejcím, rybě nebo jen k pečeným bramborám. Okurková omáčka chutná výborně také s rýží.