Když koncem srpna začnou první chladnější dny a deště a v zahradě u jabloní je napadaných kopec letních jablíček, to je pro nás signál oprášit recepty z listového těsta a k odpolední kávičce si napéct něco dobrého.
Co takhle vyzkoušet super lehký jablečný závin bez cukru a s tofu namísto tvarohu? Kynutý jablečný závin nemusí být jediná volba. Věřte, že jedna dávka nebude stačit a proto si rovnou nakupte suroviny na dvě.
Praktické recepty z listového těsta otevírají cestu jak kreativně, rychle a chutně zužitkovat plody zahrad a sadů. Příprava jablečného závinu s tofu zabere minimum času a dokud se bude péct, zůstane čas na uvaření oběda, po kterém už bude čekat skořicí vonící domácí štrúdl.
Ingredience
- listové těsto
- letní jablka
- rozinky
- citronová šťáva
- skořice
- javorový nebo agávový sirup
Postup
- Hotové listové těsto rozbalíme a uložíme na pracovní desku.
- Jablíčka oloupeme, zbavíme stonků a jaderníků a buď je nahrubo nastrouháme, nebo je nakrájíme na menší tenké kousky. V druhém případě si koláč uchová více šťávy.
- Jablka smícháme s rozinkami, citronovou šťávou, skořicí a javorovým nebo agávovým sirupem. Necháme krátce odstát, aby se jednotlivé chutě dobře propojili.
- Bílé tofu rozmačkáme vidličkou na „drobenku“ podobnou tvarohu a naneseme ho v tenké vrstvě na připravené listové těsto.
- Na tofu naneseme jablečnou směs, necháme však ze všech stran asi 1.5 cm volno na zahnutí cesta.
- Opatrně srolujeme do závinu, boční konce přitlačíme, aby nám během pečení nevytékala šťáva ze štrúdlu ven.
- Pečeme asi 45 minut na 190 stupňů C dozlatova.
- Po dopečení necháme vychladnout.