Léto bylo nekonečné, hrášek byl velký jako třešně a třešně byly sladší. Kopřivy víc pálily, telefonovat se chodilo na poštu nebo k sousedům a děti si hrály venku. Tento článek píše o receptech babiček a maminek – nic pro vyznavače zdravého životního stylu. Možná ale přivolají vzpomínky na vaše dětství. A co vařila babička vám?
Poctivá retro-pomazánka, která ma specifickou chuť.
Drožďová pomazánka
Pamatujete si na ni? Je to jeden z receptů, které vyvolávají silné emoce – buď ji milujete, nebo ji nesnášíte. Nebo si alespoň myslíte, že ji nesnášíte. Kdy jste ji jedli naposledy? Dávno?
Tak zkuste drožďovku teď. Chutě se věkem mění a možná zjistíte, že jste přešli do tábora nás, co na ni nedáme dopustit.
Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka je sypaná žitnou moukou.
Ingredience na drožďovou pomazánku
- 4 staročeské bagety
- 20 g másla
- 1 malou cibuli
- 3 kostky droždí
- 2 vejce
- sůl a pepř
- pažitku k podávání
Postup na drožďovou pomazánku
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Na větší pánvi rozpusťte máslo a cibulku na středním plameni osmažte dosklovita, cca 2–3 minuty.
- Do pánve rozdrobte droždí a za stálého míchání nechte odpařit vodu, až se směs rozvoní a začne tvořit kašičku.
- Osolte, opepřete a přidejte vejce. Počkejte, až se vejce srazí a odstavte. Pomazánku podávejte namazanou na staročeské bagetě a ozdobenou pažitkou. Je dobrá teplá i studená.