Recept je variace jižanského receptu zvaného Pimento cheese. Na jihu Spojených států používají na přípravu zralý čedar a vypadá to, že kolik hospodyněk, tolik receptů. Vždy je ale základem sýr a chilli papričky, tak jako u mě. Blaťácké zlato je možné použít místo čedaru. Jeho jemně nahořklá chuť v receptu hezky vynikne.
Pikantní sýrová pomazánka
Na pomazánku pro čtyři (nebo dva větší jedlíky) budete potřebovat:
Toskánská bageta. Vícezrnná bagetka s žitnou moukou a sójovou drtí. Zdobená směsí lněných a sezamových semínek.
- 200 g Blaťáckého zlata (nebo mladšího čedaru)
- 2 lžíce majonézy
- 1 stroužek česneku
- 2 menší kyselé okurky
- větší špetku uzené papriky
- chilli papričku podle chuti
- 4 malé toskánské bagety k podávání
Sýr nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Odolejte pokušení ho nastrouhat, „kostičkovaná“ struktura je to, co dává téhle pomazánce charakter. Utřete česnek, okurky nakrájejte také na jemné kostičky a vše přidejte k sýru.
Okořeňte větší špetkou uzené papriky a vše spojte majonézou. Opatrně přidejte chilli, ochutnejte a podle chuti přiostřete. Nechte v chladu rozležet, klidně do druhého dne.
Z lednice ale vyndejte alespoň hodinu před servírováním. Podávejte s malou toskánskou bagetou.
Sýrové variace pomazánek jsou známé. Ovšem taková pomazánka z romaduru tolik ne. Určitě stojí za vyzkoušení.