Ingredience:

  • 1,5 kg vepřové pečeně (karé) bez kosti
  • 100 g sádla
  • kmín
  • hovězí vývar
  • cibule
  • sůl
  • 0,5 kg kyselého zelí
  • ½ lžíce hladké mouky
  • cukr

Postup:

Na pekáč dáme asi polovinu dávky másla, vyskládáme na něj odřezky masa a kosti, na ně položíme vepřové maso a dáme do trouby péct. Maso pečeme asi 1,5 hodiny, přičemž v polovině pečení maso obrátíme.

Celou dobu maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkým hovězím vývarem (můžeme použít i horkou vodu).

Mezitím dáme zelí do slané vody se špetkou kmínu a krátce povaříme. Na rozpáleném sádle dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme moukou a za stálého míchání osmažíme jíšku.

Po přibližně čtvrt hodině vaření vmícháme do zelí připravenou jíšku, podle chuti přidáme cukr a ještě chvíli povaříme.

Když už je maso hotové, vyjmeme ho z pekáče, do pekáče přilijeme vývar (můžeme předtím opatrně lžící odebrat tuk), přidáme trochu soli, povaříme a scedíme.

Vepřo, knedlo, zelo podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem polité trochou šťávy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang