Klasický ukrajinský bramborový salát. Bohaté chuti s krémovými a jemnými ingrediencemi! Tento salát nesmí chybět na velkých oslavách, svátcích ani v jiných dnech v týdnu. Je to ten nejlepší bramborový salát, který si kdy vychutnáte.
Salát Olivye je oblíbené ukrajinské vánoční jídlo. Všichni mu říkají stejně, ale existuje mnoho verzí, které naleznete v tomto článku, včetně receptu na klasický bramborový salát, ale také pokrmu zvaného šuba.
TIP: Vyzkoušejte recepty na vídeňský bramborový salát, německý bramborový salát, lehký bramborový salát nebo italský bramborový salát. Z brambor také připravíte veganské bramboráky.
Recept na ukrajinský bramborový salát
Tento recept na Olivye je opravdu nejlepší, jaký můžete vyzkoušet. Chvíli trvá, než se vše nakrájí na kostičky, ale nakonec získáte ten nejlepší bramborový salát, který v lednici vydrží téměř týden.
Ingredience na ukrajinský bramborový salát
- 500 g šunky
- 3 střední brambory
- 4 střední mrkve
- 1 plechovka sladkého hrášku, okapaná nebo 2 šálky rozmrazeného mraženého hrášku
- 5 vařených vajec
- 5 středně velkých kyselých okurek
- 1/3 šálku nakrájené zelené cibule
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého kopru
- 3/4 šálku až 1 šálek majonézy (podle chuti)
- sůl a pepř (podle chuti)
Postup na ukrajinský bramborový salát
- Ve stejném hrnci vařte celé neoloupané brambory a mrkev asi 30 minut, nebo dokud je nůž nepropíchne. Nenechte je příliš změknout.
- Do samostatného hrnce vložte do osolené studené vody vejce. Přiveďte je k varu, vypněte a nechte je na stejném hořáku s pokličkou 15 minut. Zchlaďte je ve studené vodě.
- Zeleninu a vejce vyjměte z vroucí vody a před krájením je nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vařené brambory a mrkev oloupejte malým nožem. Oloupání mrkve je snazší, pokud uděláte zářez po celé délce mrkve a oloupete ji v kruhu kolem dokola.
- Nakrájejte šunku, brambory, mrkev, okurky a vejce na stejně velké kostky (velikosti hrášku).
- Smíchejte brambory, mrkev, okurky, vejce, zelenou cibuli, kopr a majonézu. Podle chuti přidejte ještě majonézu, sůl a pepř.
- Hrášek vmíchejte jako poslední, aby nebyl rozdrcený.
TIP: Pokud dáváte přednost většímu množství cibule, nakládané zeleniny nebo něčeho jiného, přidejte více.
Bramborový salát s červenou řepou – recept
Recept na bramborový salát s červenou řepou zahrnuje směs brambor, mrkve nakrájené na kostičky, hrášku a další zeleniny. Majonézu zde nahrazuje jogurtová zálivka.
Ingredience na bramborový salát s červenou řepou
- 350 g brambor
- 2 velké řepy, pečené
- 1 kousek celeru, nakrájený na kostičky
- ½ malé červené cibule, mleté, namočené na 5 minut ve vodě, poté scezené, opláchnuté a osušené na papírových utěrkách (volitelné)
- 2 vejce natvrdo, oloupaná a nadrobno nakrájená
- 2 lžíce mleté pažitky
- 2 lžíce šampaňského octa nebo octa sherry
- sůl podle chuti
- 2 lžičky dijonské hořčice
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku nízkotučného jogurtu
- čerstvě mletý pepř
Postup na bramborový salát s červenou řepou
- Brambory nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a vařte je v páře nad 2,5 cm vroucí vody, dokud nezměknou (15 až 20 minut). Odstavte z ohně. Když jsou dostatečně chladné, nakrájejte je na malé kostičky.
- Oloupejte řepu a nakrájejte ji na malé kostičky. Ve velké míse je smíchejte s bramborami, celerem, cibulí, vejci natvrdo a pažitkou.
- V malé misce nebo odměrce našlehejte ocet, hořčici a sůl. Přilijte olivový olej a jogurt. Promíchejte se zeleninou.
- Přidejte čerstvě mletý pepř, ochutnejte a upravte sůl. Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladničce.
Šuba – recept
Sleďový salát „pod kabátem“ se připravuje z nadrobno nakrájených nakládaných sleďů, vajec, červené řepy, mrkve, brambor a zálivky.
Ingredience na šubu
- 3 velké řepy
- 3 velké brambory
- 4 velké mrkve
- 1 a 1/2 šálku majonézy, rozděleno
- 1 středně velká červená cibule, nadrobno nakrájená, rozdělená
- 4 filety nakládaného sledě v oleji, jemně nasekané
- 4 velká vejce uvařená natvrdo, jemně nasekaná
- černý pepř, podle chuti
- 2 velká vejce uvařená natvrdo, nakrájená na plátky, volitelně
- čerstvý kopr nebo petrželka, nasekané, na ozdobu
Postup na šubu
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody. Přidejte řepu a vařte 20 minut. Přidejte brambory a vařte dalších 20 minut.
- Přidejte mrkev a vařte dalších 20 minut. V případě potřeby přidejte další vroucí vodu, aby byla zelenina zakrytá.
- Zeleninu slijte a před manipulací ji nechte 10 minut vychladnout.
- Ještě teplé brambory, mrkev a řepu oloupejte. Odložte stranou, aby zcela vychladly.
- Mrkev a řepu nakrájejte. Vložte je do samostatných misek.
- Brambory nakrájejte nadrobno.
- Na pěkný servírovací talíř položte kruhovou formu nebo kruh z pružinové pánve. Tento salát lze také sestavit volně do kulaté nebo oválné formy nebo do pánve o rozměrech 33 x 23 cm.
- Všechny nakrájené brambory vložte do kruhu a zakryjte jimi dno. Pečlivě je rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
- Rozetřete 1/3 majonézy tak, aby zcela pokryla brambory. Navrch položte polovinu řepy v tenké vrstvě. Poté přidejte polovinu mrkve.
- Na mrkev položte polovinu nadrobno nakrájené cibule. Na cibuli použijte všechny nakrájené nakládané sledě.
- Další třetinu majonézy rozetřete tak, aby pokryla sledě. Vrstvy pokryjte zbývající mrkví a poté cibulí. Navrch přidejte nakrájená vejce. Podle chuti posypte černým pepřem.
- Přikryjte zbývající majonézou. Přidejte zbytek řepy.
- Řepu opatrně zabalte dolů, aby nebylo vidět nic jiného.
- Uložte do chladničky na nejméně 6 hodin.
- Když je čas podávat, opatrně odstraňte kroužek, pokud jej používáte, aby byly vidět vrstvy salátu.
- Pokud chcete, položte na salát nakrájená vejce uvařená natvrdo, abyste ho ozdobili.
- Ozdobte nasekaným koprem nebo petrželkou. Podávejte a pochutnejte si.
Recept na salát šuba
Šuba salát (vrstvený salát z červené řepy se sleděm) je snadný a slavnostní pokrm z kořenové zeleniny.
Ingredience na salát šuba
- 3 filety ze sleďů
- 2 středně velké brambory Yukon – uvařené, oloupané
- 2 střední mrkve – vařené, oloupané
- 4 košer koprové okurky – nastrouhané
- 3 středně velké červené řepy – vařené, oloupané
- 1 vařený vaječný žloutek
- 18 lžic majonézy (méně nebo více)
- 1 lžička bílého destilovaného octa
- 1 lžička jemně nastrouhané cibule
- mletý černý pepř, na ozdobu
- čerstvá petrželka, kopr nebo šalotka na ozdobu
Postup na salát šuba
- Uvařte zeleninu: zeleninu nechte neoloupanou.
- Do středně velkého hrnce dejte 2 středně velké brambory Yukon a 2 středně velké mrkve. Přikryjte je studenou vodou a přiveďte k varu na středním plameni. Snižte teplotu na minimum a mrkev vařte 15-20 minut (vyjměte ji kuchyňskými kleštěmi nebo několika vidličkami).
- Pokračujte ve vaření brambor dalších 10 minut, dokud je nelze snadno propíchnout nožem.
- Do malého hrnce vložte 3 středně velké řepy a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a vařte 45-60 minut, dokud je nelze snadno propíchnout nožem.
- Vodu slijte a zeleninu nechte před loupáním vychladnout při pokojové teplotě nebo ji pro rychlejší zchlazení uložte do chladničky. Po vychladnutí zeleninu oloupejte.
- Uvařte 1 vejce natvrdo.
- Vyjměte 3 filety ze sledě z obalu a položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou. Sledě otřete papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný olej. Nakrájejte sledě na kostky o velikosti 0,5 cm.
- Na talíř rozprostřete sledě do kruhu uprostřed talíře a jemně je přitlačte vidličkou. Pokapejte 1 lžičkou bílého destilovaného octa a 1 lžičkou jemně nastrouhané cibule.
- Pomocí struhadla na sýr nastrouhejte rovnoměrně 2 brambory na slanečky a jemně je přitlačte vidličkou. Tupým nožem rozetřete na brambory 3 lžíce majonézy.
- Stejným struhadlem na sýr nastrouhejte najemno 2 střední mrkve, vidličkou je přitlačte a potřete 3 lžícemi majonézy.
- Do síta nastrouhejte 4 košer koprové okurky, vymačkejte z nich šťávu a rovnoměrně je rozprostřete na mrkev. Pokryjte 4 lžícemi majonézy.
- Do síta nastrouhejte 3 středně velké řepy na velký otvor struhadla. Z nastrouhané řepy vymačkejte šťávu a rovnoměrně ji rozprostřete na salát. Zalijte 8 lžícemi majonézy nebo takovým množstvím, aby byla celá řepa zcela pokryta.
- Oddělte 1 vařené vejce – potřebujete žloutek. Pomocí struhadla posypeme jemně nastrouhaným 1 žloutkem a posypeme mletým černým pepřem (při strouhání dbejte na to, abyste žloutek nevymačkali). Salát před podáváním uložte alespoň na 4 hodiny do chladničky.
- Tento salát je dobrý v chladu po dobu 3-4 dnů. Před podáváním posypte čerstvou petrželkou.
TIP: Možná nakonec použijete méně nebo více majonézy, záleží na velikosti vašeho talíře. U každé vrstvy se ujistěte, že je plně pokryta majonézou.